Annons

Messi räddade Argentina med sent mål

Ska det här bli Lionel Messis VM?
Mot Iran räddade han ett svagt Argentina med ett ögonblicks genialitet på tilläggstid.
Sport • Publicerad 21 juni 2014
Foto: Jon Super
Foto: 

Efter 1–0 är Argentina klart för åttondelsfinal.

Klockan hade passerat full tid på Mineirão och de tiotusentals argentinska fansen på läktarna undrade nog vad det var för lördagsunderhållning de hade fått se egentligen.

Annons

0–0? Med hjärtat i halsgropen? Mot Iran?

In i handlingen klev då deras frälsare, 26-årige Lionel Messi från Rosario.

I 90 minuter hade matchen inte varit hans.

I ett ögonblick såg han till att den blev det.

Från högerkanten en bit utanför straffområdet knorrade Messis känsliga vänsterfot in 1–0 i bortre hörnet – ett mål som orsakade extas på läktarna och såg till att Argentina redan är vidare från gruppspelet.

En osannolik upplösning på en fotbollsmatch där Argentina var riktigt illa ute.

– Det var ett underbart ögonblick, sade Messi efteråt.

– De stängde till bra där bak, det var svårt att ta sig igenom deras försvar och skapa ytor. Som tur är lyckades vi göra mål till slut, nu är det klart att vi går vidare och det var vårt mål i dag.

I ett avseende är det förstås imponerande att inleda VM med två segrar, trots att spelet i sig inte imponerar. Men om man bortser från att Argentina har maximala sex poäng finns det anledning att resa flera frågetecken kring lagets spel.

Ett tempofattigt Argentina hade svårt att hitta motmedel mot Irans disciplinerade och uppoffrande försvarsspel, och det stora bollinnehavet omsattes i förhållandevis få klara chanser.

Annons

– Vi vet att vi inte spelar så bra som förväntat, men det är väldigt svårt när motståndarna försvarar målet så bra, sade Messi.

– Vi kan spela bättre och jag tror att vi kommer göra det längs vägen, och att vi kommer nå vår riktiga potential.

Argentinas defensiv visade sig dessutom sårbar när Iran stack upp i kontringsattacker efter paus. Iranierna, som i första halvlek mest såg ut att vara på jakt efter ett nytt 0–0-resultat, skapade ett par riktigt heta målchanser och ville dessutom ha straff när Ashkan Dejagah föll i straffområdet.

– Vi hade en del svårigheter i kontringssituationer. Det är många saker som vi måste tänka på och som vi måste bli bättre på, sade förbundskapten Alejandro Sabella.

Kollegan Carlos Quieroz i Iran klandrade serbiske domaren Milorad Mazic för den uteblivna straffen.

– Det var två personligheter som avgjorde matchen. Messi var den ena, domaren den andra. Det var en klar straff. I en match som den här, där Iran jobbar så hårt, blir en sådan detalj avgörande. Han står fem meter därifrån, det finns inte en chans att han inte ser den straffen, summerade Queiroz.

Medan Argentina är klart för åttondelsfinal avgörs Irans öde först i den sista gruppspelsmatchen mot Bosnien-Hercegovina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons