Annons

Mästarinnan som aldrig lyckas i Vårgårda

Anna van der Breggen, 28, har vunnit linjeloppet på OS och VM.
Men på världscuptävlingen i Vårgårda har holländskan aldrig varit högst på pallen – och får fortsätta vänta på segern efter årets 41:a plats.
– Jag gillar att ställa upp här, men den passar inte mig om jag ska vinna, säger van der Breggen.
Cykelsport • Publicerad 18 augusti 2019
Anna van der Breggen ställer gärna upp i linjeloppet i Vårgårda. Även om banan inte passar hennes stil. Den regerande världs- och olympiska mästarinnan väntar fortfarande på sin första seger i Vårgårda.
Anna van der Breggen ställer gärna upp i linjeloppet i Vårgårda. Även om banan inte passar hennes stil. Den regerande världs- och olympiska mästarinnan väntar fortfarande på sin första seger i Vårgårda.Foto: Sanna Tedeborg

Holländskan Anna van der Breggen är regerande världsmästare från ifjol och stod högst på pallen efter linjeloppet i Rio-OS 2016. Lägg där till att hon kom trea på den totala världscupen i fjol. Det är därför inte konstigt att hon de senaste åren varit ett av de stora affischnamnen på världscupstävlingen som årligen arrangeras i Vårgårda.

Inför årets upplaga har hon legat i höghöjdsträning och var inte i toppslag enligt henne själv.

Annons

– I och med att jag precis kommit tillbaka från höghöjdsträning hade jag lite problem med farten i loppet och accelerationen i kurvorna, säger van der Breggen.

På grund av det hade förväntningarna på hennes egna placering tonats ned. Under stora delar av loppet var hon i täten och dikterade tempot. Fram mot de sista varvningarna i centrala Vårgårda tappade hon mark mot tätklungan. Hon gick slutligen i mål som 41:e cyklist.

– Då jag inte är i toppform ännu så kändes det bra för egen del. I den här tävlingen försöker jag bara göra det jag kan för att hjälpa mitt lag. Som lag hade vi hoppats på mer, men en femteplats för Amy (Pieters) var riktigt bra, säger den regerande världsmästarinnan.

Marianne Vos, var nära att försvara sin fjolårsseger men förlorade spurtstriden mot Marta Bastianelli.
Marianne Vos, var nära att försvara sin fjolårsseger men förlorade spurtstriden mot Marta Bastianelli.Foto: Sanna Tedeborg

Du ställer ofta upp i den här tävlingen, men har aldrig vunnit. Varför?

– Det är en tävling jag gillar att ställa upp i, men den passar inte mig om jag ska vinna, säger van der Breggen.

Hon fortsätter:

– Tävlingen här handlar mycket om positioneringen och avgörs ofta på sprint. Förra året var jag i ledningen länge, men hanns ikapp i slutet. Och för att jag ska kunna vinna här måste jag ha den strategin.

Precis som i fjol kom linjeloppet att avgöras genom en spurtstrid och det såg ut som att Marianne Vos skulle upprepa fjolårets bedrift. Förra året ramlade nederländskan i ett dike tidigt i loppet men lyckades trots det vinna. I år fick hon punktering redan efter drygt 30 minuter. Trots det fanns hon med i striden och var först ut på målrakan. I år fick hon dock se sig besegrad av italienskan Marta Bastianelli.

Tidigt på söndagen var det glest med folk runt start och målrakan i Vårgårda. Men när det var dags för ett avgörande var det svårare att få en bra plats för att skymta segrarinnan Marta Bastianelli.
Tidigt på söndagen var det glest med folk runt start och målrakan i Vårgårda. Men när det var dags för ett avgörande var det svårare att få en bra plats för att skymta segrarinnan Marta Bastianelli.Foto: Sanna Tedeborg
Jasmin FrljevicSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons