Annons

Mark vill ha fler än en coach

Coachen Tomas Bilek slutar i Mark Basket – och nu kan han ersättas med flera tränare.
Sport • Publicerad 12 mars 2014
Foto: Sara Moritz

Kinnaklubben har redan haft ett långt möte med Arvid Hemberg, IK Eos. ”Han är mycket intressant som en del i en coachduo eller -trio”, säger sportchefen Frank Alm.

Enligt BT:s uppgifter fanns Arvid Hemberg på plats på läktaren i Kinnahallen redan när Mark Basket besegrade Eskilstuna den 16 februari.

Annons

I samband med det hade klubben en lång sittning med 31-åringen.

– Jag kan bekräfta att vi satt i ett långt samtal, vi träffades i säkert fem–sex timmar. Samtalen kändes bra och Arvid är ett mycket intressant namn, säger Frank Alm.

Tjeckiske coachen Tomas Bilek fick 31 januari veta att han inte kommer att vara kvar i Mark kommande säsong – och nu vill klubben satsa på flera tränare.

– Det kommer inte att bli en ensam coach som leder truppen, utan vi kommer att ha en duo eller trio, säger Alm.

Där kommer Hemberg in i bilden. Säsongerna 2010–12 var han assisterande coach i Marks seriekonkurrent IK Eos, från Lund. Sedan har han jobbat i diverse ungdomslag.

– Av vad jag har fått höra är Arvid en av Sveriges bästa tekniktränare. Han har utbildat sig i Sverige men har även varit med som coach på flera camper i USA de senaste somrarna.

Hemberg har dock inte den steg 4-utbildning som krävs för att få står som huvudansvarig i ett ligalag.

– Han är ett av tre-fyra namn som vi har på listan, och vi hoppas kunna presentera en lösning med två eller tre tränare när vi känner oss redo, men där är vi inte än, säger Frank Alm.

Kan du själv tänka dig att göra comeback vid sidlinjen?

– Det är för tidigt att svara på. Jag är en sådan pusselbit vi skulle kunna kasta in om vi känner att det är rätt, längre fram i processen.

Annons

Inte heller Andreas af Kleen, som i år varit assisterande coach bakom Tomas Bilek, förväntas bli en i ledarteamet. 20-åringen beskrivs som en coachtalang.

– Vi vill jättegärna ha kvar Andreas i vår verksamhet, för han är oerhört duktig och en bra ledare. Men för hans egen utveckling vore det bättre om han står som huvudansvarig för ett lag längre ned i seriesystemet, för att få gå nästa steg på förbundets tränarutbildning. Så vi funderar på hur vi ska lösa det, säger Alm.

Arvid Hemberg själv säger till BT att han jobbet i Mark är intressant:

– Vi har en del saker kvar att hamra ut. Det är spännande, men långt från klart.

Dels har 31-åringen sin familj i Malmö, och dels diskuteras huruvida han kan erbjudas deltidsjobb på en skola i Marks kommun.

– Det finns en hel del saker att reda ut, men jag gillar idén kring hur Mark Basket vill spela kommande säsong, och min styrka är att utveckla talanger, vilket det finns gott om i klubben, säger Hemberg.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons