Annons

Maratondebutant nosade på världsrekordet

Kelvin Kiptums officiella debut på maratondistansen var något utöver det vanliga.
Den 23-årige kenyanen blev den tredje snabbaste mannen genom tiderna när han vann Valencia Marathon på 2.01.53.
Trea genom tiderna är också etiopiskan Amane Beriso, som vann damklassen på fenomenala 2.14.58.
Friidrott • Publicerad 4 december 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Inför loppet var fokus mest på en annan etiopiska. Letesenbet Gidey har redan världsrekorden på 5 000 meter, 10 000 meter och halvmaraton, och hade i sin maratondebut siktet inställt på Brigid Koseis världsrekord (2.14.04). Men Gidey höll inte distansen ut, och fick se sig frånsprungen av landsmaninnan Amane Beriso under den sista milen.

Beriso, som tidigare hade 2.20.48 som personbästa, stod för en strålande prestation på Valencias erkänt snabba bana, och var ett tag på väg mot världsrekordet. Och får man tro 31-åringen själv hade hon det i sig, men hade behövt hjälp av farthållare – något hon fick klara sig utan.

Annons

– Jag är väldigt glad. Men jag kände att jag hade kunnat slå världsrekordet i dag, men jag fick ingen hjälp av farthållarna. Det gör mig upprörd, säger Berios via tolk i Eurosports sändning.

Fjärde snabbaste tiden

Amane Beriso gick ändå i mål som överlägsen segrare på 2.14.58, en tid som bara kenyanskorna Brigid Kosgei och Ruth Chepnegetich kan matcha genom tiderna.

Samma plats på tidernas bästa-lista förfogar Kelvin Kiptum över. Den 23-årige kenyanen hade inget officiellt maratonresultat sedan tidigare, men stod ändå för ett av tidernas snabbaste lopp på distansen.

Kiptum gick i mål på 2.01.53, den fjärde snabbaste maratontiden genom tiderna och bara 44 sekunder från Eliud Kipchoges världsrekord. Kenyanen Kipchoge (två gånger) och etiopiern Kenenisa Bekele är de enda löparna som sprungit snabbare.

– Jag kan inte tro det. Men jag har verkligen förberett mig inför det här loppet. Med Guds hjälp lyckades jag, säger Kiptum i segerintervjun.

Wikström bästa svenska

För svenskt vidkommande satte Carolina Wikström nytt personligt rekord när hon blev 17:e med 2.26.14, en förbättring med 28 sekunder från Valencia för två år sedan. Hanna Lindholm tvingades däremot bryta loppet.

På herrsidan blev Hässelbylöparen Samuel Russom – som fortfarande väntar på svenskt medborgarskap – 27:a på 2.10.38 medan Linus Rosdahl gick i mål som 34:a på 2.12.48. Rosdahl var den stora svenska överraskningen i Valencia förra året när han sänkte sitt personbästa med nästan nio minuter, till 2.13.24 – en tid som han nu förbättrade ytterligare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons