Annons

"Många gymnaster satt i karantän i månader"

Pandemiåret var tufft för OS-gymnasten Jonna Adlerteg.
Men hon känner sig ändå lyckligt lottad jämfört med flera av sina konkurrenter.
Gymnastik • Publicerad 24 juli 2021
Jonna Adlerteg drömmer om en OS-final i barr. Arkivbild.
Jonna Adlerteg drömmer om en OS-final i barr. Arkivbild.Foto: Alexandra Wey/AP/TT

Hon har haft sin bästa träningsperiod någonsin under våren, men på tävling har det alltid varit något som inte stämt till 100 procent för Jonna Adlerteg.

– Jag har försökt mitt bästa, men jag har bara försökt analysera och sedan gå vidare. Eftersom jag vet att jag kan på träning kan jag på tävling få till det i stunden, säger hon.

Annons

Adlerteg var OS-klar redan förra året och med uppskjutna spel kom nya utmaningar.

– Det har såklart varit tufft, det blev bara ett träningsår till. Jag är tacksam för att jag i alla fall har fått träna. Det var många gymnaster från andra länder som satt i karantän i veckor eller månader.

Motivationen finns

Men något problem med motivationen har Adlerteg inte haft, trots ytterligare ett år av träning.

– Jag har hela tiden haft OS framför mig, det har inte varit svårt att hitta motivationen. Jag som person har inte så svårt att motivera mig att träna gymnastik, det är som i mitt DNA.

För första gången på 37 år är två svenska gymnaster OS-klara. Förutom Adlerteg bär även David Rumbutis den svenska dräkten i Tokyo.

– Det är jättekul att vi är två! Det är verkligen bra för svensk gymnastik, det kanske kan bli ett ryck för den manliga artistiska gymnastiken att ha en kille på OS, resonerar Adlerteg.

"Barrfinal vore drömmen"

Väl i Tokyo finns bara ett fokus: att göra så bra ifrån sig som möjligt.

– Jag kan inte på något sätt påverka hur någon annan sköter sig. I gymnastiken är det bara sitt eget framträdande som man kan påverka.

Barren är Adlertegs stora möjlighet, det är den hon fokuserat på. Hon har valt bort de andra redskapen för att minska skaderisken och för att bli så bra som möjligt. Och förutom att göra en bra serie finns ett mål till som hägrar.

– En barrfinal vore drömmen, det är det jag har jobbat mot, säger hon.

Kvalet i barrtävlingen avgörs på lördagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons