Annons

Managern tillbaka – lyfter det Tottenham?

Efter operationen av gallblåsan är Antonio Conte tillbaka vid sidlinjen som Tottenhams manager.
Och det vid en kritisk tidpunkt.
Hemma i London ska Spurs försöka vända 0–1 mot Milan i returen i Champions Leagues åttondelsfinal.
– Det är såna här matcher man lever för, säger italienaren.
Fotboll • Publicerad 7 mars 2023
Varmt tränarmöte. Tottenhams Antonio Conte och Milans Stefano Pioli i samspråk i samband med det första mötet i Champions Leagues åttondelsfinal. Milan vann med 1–0. Returen spelas på onsdagskvällen. Arkivbid.
Varmt tränarmöte. Tottenhams Antonio Conte och Milans Stefano Pioli i samspråk i samband med det första mötet i Champions Leagues åttondelsfinal. Milan vann med 1–0. Returen spelas på onsdagskvällen. Arkivbid.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Conte klagade för några veckor över allt mer tilltagande smärtor i magen och buken.

Det visade sig att han fått problem med gallblåsan. Efter operation och nödvändig vila i Italien leder han åter laget efter nästan tre veckors frånvaro. Men kontakten med laget släppte han inte.

Annons

Conte var lika besviken som alla andra anhängare till Tottenham efter lördagens ligaförlust mot Wolverhampton. Trots mer än 20 avslut på mål gick Harry Kane, Dejan Kulusevski & Co bet.

Wolves vann med 1–0 och Tottenham tappade mark i toppen av Premier League, där det främst handlar om att säkra en plats i Champions League till hösten.

Här och nu handlar det om att försöka nå kvartsfinalen i säsongens turnering.

"Vi har möjligheten"

Conte:

– Vi lever för den här typen av matcher. Vi lever för den här typen av ögonblick, för när pressen ökar betyder det att du även höjer din prestationsnivå.

– Glöm inte att förra säsongen spelade vi i Europa Conference League och den här säsongen spelar vi Champions League. Vi vann vår grupp, vi förlorade det första mötet med 1–0 men vi har möjligheten i morgon att slå Milan och gå till nästa omgång.

Men Conte noterar att det finns utrymme för förbättringar – och då inte minst på det mentala planet.

– Det är normalt att leva med den här typen av press på sig. Om det är något som vi kanske måste försöka förbättra är det att leva med pressen. Det innebär att ibland vara lite stressad och inte alltid tillfreds med sig själv, men att hitta sätt att hantera pressen på ett positivt sätt.

Osäkert för anfallare

Milan, där Zlatan Ibrahimovic inte finns med i tränaren Stefano Piolis CL-trupp, är situationen snarlik Tottenhams. Klubben fokuserar främst på att nå topp-4 i Serie A.

Och likt Tottenham kommer klubben från en färsk ligaförlust – 1–2 borta mot Fiorentina.

Annons

På pluskontot står att målvakten Mike Maignan är tillbaka. Han har spelat de två senaste matcherna efter en fem månader lång skadeperiod.

På minuskontot: Olivier Giroud har varit sjuk i dagarna och anfallskollegan Brahim Díaz, som avgjorde den första åttondelsfinalen på San Siro, är också ett frågetecken.

I onsdagskvällens andra åttondelsfinalretur tar Bayern München emot Paris Saint-Germain. Tyskarna går in med favören att ha 1–0 i ryggen från det första mötet på Parc des Princes.

PSG-tränaren Christophe Galtier förlitar sig på en formstark Kylian Mbappé, 30 mål på totalt 30 matcher den här säsongen.

– Vi måste spela mer fotboll än vad vi gjorde i den första matchen. Vi har en matchplan och vi har Kylian, säger Galtier.

Mbappé hoppade in sent i match 1, nyligen tillbaka från skada som han var då.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons