Annons

”Man får nästan nypa sig i armen”

På söndagen gör Jonas Jerebko sin första slutspelsmatch i NBA.Han gör det för mesta mästarna.– Man får nästan nypa sig i armen, säger Jerebko till SR.
Basket • Publicerad 18 april 2015
Jonas Jerebko har höjt sig sedan han anlände till Boston Celtics. Nu väntar Kinnasonens första NBA-slutspel. Foto: Steven Senne
Jonas Jerebko har höjt sig sedan han anlände till Boston Celtics. Nu väntar Kinnasonens första NBA-slutspel. Foto: Steven Senne

I februari byttes Jerebko bort från Detroit Pistons.

Ny klubbtillhörighet: klassiska Boston Celtics, med 17 NBA-titlar i prishyllan.

Annons

– Det var dags för ett byte för mig, så jag var glad när det blev så. Det var skönt att få en förnyelse här i Boston, få spela mycket, nytt lag, nya lagkamrater. Jag känner att jag har en viktig roll här, säger Jerebko i en lång intervju med Sveriges Radio, på plats i Boston.

Hans nystart var en av anledningarna till att Boston klättrade under grundseriens sista två månader, och knep en slutspelsplats.

– Jag kommer in med energi i varje match och får spela. Jag känner förtroende från coachen och lagkamraterna. Vi fungerar bra tillsammans och hjälps åt, säger Jerebko.

Slutspelet inleds för Boston på bortaplan på söndagskvällen, klockan nio svensk tid. Åttondelsfinalen mot Cleveland Cavaliers avgörs i bäst av sju matcher.

– Vi möter en av de stora favoriterna till att vinna hela mästerskapet, men vi har slagit dem i två matcher och kommer in med mycket självförtroende. Vi vet att Cleveland spelar med väldigt mycket press på sig, säger Jerebko.

I Cleveland Cavaliers spelar en av världens absolut bästa spelare, LeBron James.

– Boston som stad lyfter verkligen fram oss. Vi hade som mål att ta oss till slutspel, och uppfyllde det. Nu ska vi försöka slå ut Cleveland också.

För Jerebko blir söndagens drabbning hans första slutspelsmatch i NBA någonsin. Efter sex säsonger är det äntligen dags att vara med och slåss i en utslagningsomgång.

Han gör det i Boston Celtics gröna linne – ett av de mest klassiska i hela basketvärlden.

– Man får nästan nypa sig i armen när man tänker på det. Det är ett så historiskt lag, och för mig betyder det mycket att varje kväll få dra på sig den gröna tröjan. Det är en ära.

Annons

Gamla laget, då? Nej, för Detroit Pistons blev det ingen slutspelsplats i år heller. Den drömmen grusades när laget föll mot just Boston Celtics i en av slutomgångarna.

Jonas Jerebko fick stående ovationer från sin gamla hemmapublik.

– Det kändes lite konstigt, men när man väl började spela var det lugnt. Jag har många kompisar kvar i laget, men det var bara kul att spela mot dem, säger 28-åringen.

Vad som händer efter säsongen är fortfarande oklart. Jerebkos kontrakt går ut – och i dagsläget har Kinnasonen inte några svar att ge kring framtiden.

– Jag tänker bara på nästa match och slutspelet. Resten får vi ta i sommar, och just nu känns sommaren långt bort.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons