Rieks hjälte – och varnad för sitt målfirande

Søren Rieks gjorde båda målen när Malmö FF slog IFK Göteborg med 2–0 och återtog förstaplatsen i allsvenskan. Men han blev också varnad för att han hyschade mot IFK:s supportrar efter första målet.
Fotboll • Publicerad 7 november 2021
Domaren Kristoffer Karlsson varnar Malmös målskytt Søren Rieks (vänd mot domaren) för hans firande framför Göteborgs supportrar efter 1-0-målet.Foto: Adam Ihse/TT

Malmös seger innebär att laget är tillbaka som etta i allsvenskan, en poäng före Djurgården, när tre omgångar återstår att spela efter det stundande uppehållet för landslagsspel.

Varningen efter Søren Rieks ledningsmål i 27:e minuten var den tredje i år för den 34-årige danske vänstermittfältaren. Därmed blir han avstängd i nästa omgång, då Malmö möter Häcken.

Søren Rieks har tidigare spelat i IFK Göteborg, och blev i början av matchen utbuad av hemmapubliken på Gamla Ullevi varje gång han hade bollen.

– Det är inte första gången. Det brukar vara så när man spelar här. Så man är ganska van, säger Søren Rieks.

Impulsivt

När Rieks gjort 1–0, efter ett tillbakaspel från Veljko Birmancevic i straffområdet, "hämnades" han genom att hyscha mot IFK:s supportar bakom målet.

– Det blev lite impulsivt, säger Rieks.

– Det är mycket känslor i en sån här match. Sen vet man inte alltid vad man gör när man gjort mål.

Søren Rieks visste inte att man kan bli varnad för den gest han gjorde mot motståndarnas supportar, eftersom kan bedömas som en provokation.

– Jag tycker att man kan diskutera om man borde bli det, säger Rieks.

Malmö FF kanske behöver tänka igenom sina målfiranden. I förra omgången blev Antonio Colak varnad för ett firande mot Sirius – och därmed avstängd i mötet med IFK Göteborg.

I 70:e minuten var Søren Rieks framme igen. Han slog in en målvaktsretur till 2–0, efter ett skott från inhopparen Adi Nalic som Giannis Anestis i hemmamålet inte förmådde hålla.

Välförtjänt seger

Den här gången fick han fira med stor glädje framför Malmös supportrar.

– Det blir en bättre urladdning framför den egna klacken, konstaterar Søren Rieks.

Malmö var det bättre laget i en fotbollsmatch av hög allsvensk klass.

– Vi dominerar en stor del av matchen och vinner välförtjänt, tycker Rieks.

IFK-tränaren Mikael Stahre håller med. Efter fyra raka segrar bröts Göteborgs fina svit i allsvenskan.

– Malmö är klassen bättre, säger Stahre.

– Vi var inte tillräckligt skarpa i alla moment, tillägger han.

Öl i nacken

Malmös målvakt Johan Dahlin träffades vid nacken av en mugg med öl som kastades från Göteborgs supportrar i andra halvlek. Men han vill inte prata om det.

– Det var inte så farligt, tycker Johan Dahlin.

– Jag älskar att spelar här. Det är alltid bra stämning, säger Malmömålvakten om att möta IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Fakta: Tätduons program

Återstående program för ettan och tvåan i den allsvenska tabellen.

1. Malmö FF, 54 poäng, målskillnad +27: 20 november: Häcken (h). 28 november: Kalmar (b). 4 december: Halmstad (h).

2. Djurgården, 53 poäng, målskillnad +16: 22 november: Norrköping (b). 28 november: Varberg (h). 4 december: Häcken (b).