Annons

Mållöst men viktig poäng i Nations League

Tillbaka i Ryssland, tillbaka till grunderna och tillbaka till prestationer som ger poäng.
Landslagets möjligheter lever i Nations League efter 0–0 i Kaliningrad.
– I dag ser vi ut som ett fotbollslag igen, säger förbundskapten Janne Andersson till TV4.
Ryssland • Publicerad 11 oktober 2018 • Uppdaterad 12 oktober 2018
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den förväntade ryska anstormningen från start parerades och Sverige försökte spela sitt eget spel. Inget fel på intentionerna, att försöka är aldrig tokigt, men näringsfattigheten i idéerna var påtaglig och passningsskickligheten ofta undermålig.

Centralt skrek mittfältet efter en bolltrygg, kreativ, offensiv spelfördelare, men den som förmedlade den nyheten i Kaliningrad var långt från först. Kanske dags att montera ned den dubbla skyddsvallen (Sebastian Larsson och den här kvällen Gustav Svensson) framför mittförsvaret och flytta Emil Forsberg ett steg inåt?

Annons

Forsberg läste matchen helt rätt och började röra sig allt oftare i de riktningarna efter 25 hemmabetonade minuter.

Så dags hade Aleksej Ionov testat både Ludwig Augustinssons och Victor Nilsson Lindelöfs defensiva förmåga. Ryssarna matade på, gärna enligt ryskt manér, med något snabbare fötter än tankar. Men de vassaste målchanserna inledningsvis var svenska och två till antalet.

– Vi hamnade lite under tryck, men om vi tittar på målchanser, även om jag är lite färgad så klart, så har vi nog lite bättre chanser än Ryssland sett över 90 minuter, säger Janne Andersson.

Viktor Claesson hittade fram i djupled till Forsberg vars skott täcktes till hörna. Den tog Bundesligastjärnan själv. Andreas Granqvist kom perfekt men styrde nicken en bra bit utanför. Inte konstigt att han tog sig för den panna som inte fick tänkt träff, för vilket läge lagkaptenen hade redan efter några få spelade minuter.

Granqvist, tillbaka både i Ryssland och i landslaget, styrde nicken precisare vid nästa möjlighet, ned till Mikael Lustig vars sträckta vrist tryckte bollen tätt över ribban.

Makalös räddning av Olsen

Med Forsberg mer och mer i centrum hände det också mer framåt. Isaac Kiese Thelin slet och kämpade på topp, fick utstå hård behandling, men gjorde enorm nytta. Anfallspartnern Marcus Berg, han som gör många mål i Förenade arabemiratens liga, vinklade ett friläge utanför, troligen i tron att han var offside.

Men det var han inte, sett till positionen. Däremot på nytt i agerandet. Bergs måltorka i landslaget sträcker sig nu över årets fyra årstider.

Slutet av första halvlek bjöd på flera långa svenska sekvenser av etablerat spel och på den vägen fortsatte det i en pulserande andra halvlek. Ryssland gick för seger och möjligheten att vinna gruppen vid tre nya poäng mot Turkiet i Sotji i nästa vecka. I något som efterhand liknade prestationerna senast Sverige befann sig på rysk mark, gick landslaget för att helt öppna upp gruppen.

Forsberg fick den sista möjligheten, men sköt utanför på Augustinssons långa vänsterinlägg. Till slut var det Robin Olsens makalösa räddning på Daler Kuzjajevs skruvade skott mot krysset som räddade en poäng.

John Guidetti och Sebastian Andersson avlöste Kiese Thelin och Berg i slutskedet. Två par friska ben är bättre än två par som sprungit sig trötta.

Annons

Mållöst efter tre raka förluster låter måhända inte så upphetsande, men det var ett rejält kliv framåt från genomklappningen mot Turkiet (2–3 i öppningsmatchen i september). Kuggarna gick i varandra i det kollektiva maskineriet.

– Jag är nöjd så tillvida att vi studsar tillbaka lite i dag, och ser ut som vi ska göra långa stunder, säger Janne Andersson till TV4.

– Vi är ett homogent lag där ute. Vi springer och kämpar och det måste vi göra för att ta poäng mot lag som Ryssland, som faktiskt inte är så tokiga. Vi ser ut som ett fotbollslag igen, det gjorde vi inte mot Turkiet.

Poängen gör att landslaget har en liten chans att vinna gruppen och Nations League lever in i november.

Härnäst väntar Slovakien på Friends arena på tisdag, i en vanlig landskamp där Janne Andersson matchar åtskilliga av avbytarna på Kaliningradstadion. Läge för Kristoffer Olsson att få visa sina färdigheter på sin allsvenska hemmaplan?

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons