Målkalas fick Lagerbäck att le i Nordirland

Landslagsmål nummer 1 hemma mot Österrike. Landslagsmål 2 och 3 borta mot Nordirland.
Norske anfallsstjärnan Erling Braut Haaland var en av anledningarna som fick svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck att le i 5–1-segern i Nations League.
Fotboll • Publicerad 7 september 2020
Lars Lagerbäck kunde glädjas över sina norska spelares insats borta mot Nordirland i Nations League.Foto: Paul McErlane/NTB scanpix/TT

Efter 1–2 hemma mot Österrike i fredags var Lars Lagerbäcks norska fotbollslandslag pressat inför måndagens bortamöte med Nordirland.

Då levererade spelarna ett riktigt målkalas inför sin svenske förbundskapten och vann med 5–1 i Nations League-mötet i Belfast.

Mittfältaren Mohamed Elyounoussi inledde målskyttet för Norge redan efter knappt två minuters spel innan hemmalagets Paddy McNair kvitterade bara fyra minuter senare.

En knapp ytterligare minut därefter, i matchminut 7, stod det redan 2–1 sedan den norske anfallstalangen Erling Braut Haaland gjort sitt andra landslagsmål på fyra landskamper. Senast hemma mot Österrike på Ullevål i Oslo gjorde den 20-årige Borussia Dortmund-stjärnan sitt första.

Måltempot mattades av

När anfallskollegan Alexander Sørloth gjorde 3–1 för Norge efter mindre än 19 minuter kunde inte Lagerbäck hålla leendet borta från läpparna längre, efter den svängiga matchinledningen.

Men sedan mattades måltempot av.

Sørloth och Haaland gjorde däremot varsitt ytterligare mål i matchen, fram till 4–1 respektive 5–1 i början av den andra halvleken, och blev båda tvåmålsskyttar.

Italien vann prestigemöte

Resultatet innebar att Norge lämnade över jumboplatsen till Nordirland i grupp 1 i Nations Leagues B-division. I gruppens andra möte bortabesegrade Rumänien Österrike med 3–2 och gick därmed upp i grupptopp efter två matcher.

I Amsterdam vann Italien prestigemötet över Nederländerna med 1–0. Stor matchhjälte blev Intermittfältaren Nicolò Barella efter ett vackert nickmål i slutet av den första halvleken, på ett precist inlägg från anfallaren Ciro Immobile.

Italien passerade därmed Nederländerna upp i topp i grupp 1 i A-divisionen där Polen bortabesegrade Bosnien och Hercegovina med 2–1 och lämnade över jumboplatsen.