Annons

Lundqvist: "Man är stolt"

Henrik Lundqvist gjorde det förbjudna. Han trodde. Inte visste. Och vips låg pucken bakom honom.
Sport • Publicerad 21 februari 2014
Foto: Julio Cortez

– Slarvigt, man är inte nöjd när det händer, säger han.

Nu var Tre Kronors målvaktsveteran inte ensam om att uppfatta situationen på sitt sätt. Dryga sex minuter in i andra perioden utgick Lundqvist, 31, från att domaren skulle blåsa.

Annons

Någon signal kom inte.

Däremot Olli Jokinen som stötte in pucken – och Finland fick plötsligt övertaget i en match stod och vägde och som nästan nått halvvägs. Inte ens en rutinerad man som Lundqvist går oberörd ur en sån upplevelse i en semifinal i OS.

"Väldigt frustrerande"

– Slarvigt. Jag trodde det skulle bli icing och slappande av en sekund, hamnade fel i tanken och positionen och sedan är det mål, säger han.

– Det var väldigt frustrerande. I det läget måste jag fokusera på att ta nästa puck. Något annat kan man inte göra. Räddning eller mål, du måste tillbaka till den känsla du hade.

– Det är svårt, det svåraste som målvakt.

Blundern reparerades rätt omgående av Loui Eriksson och Erik Karlsson och Lundqvist höll tätt.

– Vi kommer ut som segrare och det känns så fantastiskt. Man är stolt.

Nu väntar andra OS-finalen, åtta år efter guldet i Turin. Sedan dess har Lundqvist lärt sig att ta in så mycket han kan av förmånen att få vara på ett OS.

– Man vet inte om man får en chans till att uppleva ett OS. Samtidigt måste man njuta av ögonblicket, för det är så häftigt. Jag tror att det kommer med åldern. Förra gången tror jag inte att jag njöt lika mycket. Man var så fokuserad, men de senaste åren har jag lärt mig att njuta av stunden, säger han.

Annons

Patriot med åren

Samtidigt som han och resten av Tre Kronor ordnade bästa tänkbara svenska avslutning på spelen skrev de även OS-historia. När det var över i Bolsjoj säkrades medalj nummer 15.

Fler har en svensk OS-trupp aldrig lyckats få med sig hem.

– Det är inspirerande att se vad längdåkarna, curlinggänget och andra har gjort. Det är kul, det sprider glädje. Jag kände det när jag flyttade utomlands att man blir mer patriotisk.

– Det är jättekul att representera sitt land, speciellt i ett OS och varje gång det går bra blir man stolt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons