Luleå höll ut och bröt Örebros supersvit

Luleå intog Örebros hockeyborg – vann med 3–2 och bröt en supersvit.
Och det var Jonathan Andersson som var i blickfånget och visade vägen mot sitt förra lag.
Ishockey • Publicerad 20 november 2021
Jonathan Andersson gjorde mål mot sitt gamla lag när hans Luleå vann på bortaplan över Örebro. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Innan uppehållet hade Örebro gått som tåget och tagit sex raka SHL-segrar – men förlorade i torsdags borta mot Oskarshamn efter straffar.

På lördagskvällen satte alltså Luleå dessutom stopp för Närkegängets galna hemmasvit som stannade på åtta raka vinster i en slutsåld Behrn arena.

Den landslagsmeriterade backen Jonathan Andersson, som i våras efter fyra säsongen i Örebro lämnade för Luleå, var förstås nöjd.

– Det var riktigt skönt att vinna till sist. Speciellt med den början som vi gör, första perioden är inte alls bra. Men att vi lyckas vända är en oerhörd styrka, vi vet att Örebro är väldigt starka på hemmaplan, säger Jonathan Andersson.

– Och det är klart att det är extra skönt att göra mål mot sitt gamla lag. Det var kul.

Energisk start

Men det var ett energifyllt Närkegäng som kom ut i flygande fart. Efter tre minuter skickade Kristian Näkyvä in första målet i krysset från backposition, framspelad av förre Luleåforwarden Robin Kovacs, som gjort poäng i sex raka matcher.

Scenförändringen blev total i andra perioden då norrbottningarna vände matchen – och det var Jonathan Andersson som gjorde Luleås första mål när han distinkt skickade in pucken bakom målvakten Jhonas Enroth.

– (Juhani) Tyrväinen fick den där på vänsterkanten och la en riktigt bra passning till mig så att jag fick mycket tid att sikta in mig.

TT: Och du vet hur du ska skjuta på Enroth också?

– Ja lite grann, man har skjutit många högt på honom. På träningar har han gjort det bra förut, så det var skönt att sätt dit den högt i dag.

Omark avgjorde

Och efter halv matchen pricksköt Julius Honka in 2–1 till gästerna – efter slarv från Örebro i egen zon.

Hemmalaget fick sedan en drömstart i tredje perioden. Efter bara några sekunder störtade Robin Kovacs in från vänster, gjorde en lång dragning och träffade pucken i stolpen - varpå Christopher Mastomäki till sist skickade in pucken i tom kasse.

Men efter knappt tio minuter avgjorde Linus Omark när han tryckte in slutresultatet 3–2 i boxplay då just Jonathan Andersson satt i utvisningsbåset efter en omdiskuterad duell med Örebroforwarden Oliver Eklind.

– Jag tycker att han hakar i mig bakifrån med skridskon och det är därför som jag får klubban i hans ansikte. Jag tyckte inte att det var någon utvisning. Men vi gör det ju bra sen i boxplay, säger Andersson.