Annons

Lotta Schelin historisk

I december lottas fotbolls-VM 2015. På en av lotterna står det Sverige.
Sport • Publicerad 18 september 2014
Foto: ADAM IHSE / TT

Och förbundskapten Pia Sundhage pratar gärna om guld. Men ännu så länge är det bara prat. För lagmässigt är bygget inte klart ännu.

– Nej, vi har lång bit kvar – faktiskt, säger Sundhage.

Annons

Det har gått ungefär en kvart sedan slutsignalen av den avgörande gruppfinalen mot Skottland. Sundhages lag har vunnit säkert, och därmed gått igenom kvalet utan poängförlust och med bara ett insläppt mål.

Fast hon är inte nöjd.

– I EM i fjol hade vi fart och fläkt, vi hotade hela tiden i djupled. Men samtidigt fick vi inte så långa anfall. Nu har vi försökt lägga om spelet. Det bästa försvarsspelet är ju när man håller i bollen själv. Det vi håller på med är att utveckla passningsspelet, och där är Caroline Seger nyckeln, säger Sundhage.

Seger är numera mittfältslibero i ett 4–1–3–2-system. Hon säger så här:

– Den rollen jag fått funkar väldigt bra, och den känns väldigt bra. Jag får både vara med i det defensiva och det offensiva.

Hon skall hålla i bollen och lugna ner laget.

– I EM hade vi ett spel som funkade, med snabba anfall. Men i VM tror ju Pia att vi behöver hålla mer i bollen.

Seger jämför spelet i EM med hur det ser ut nu:

– Vi har längre anfall – där vi är fler i boxen. Jag skall inte säga att vi har skapat fler chanser. Men vi är bra på att skifta mellan långa och korta anfall. Vi har ju Lotta Schelin som är en av världens snabbaste spelare, så vi får inte tappa det djupledsspel som gjort oss så otroligt farliga. Att kunna växla är viktigt, och gör oss svårlästa.

I går gjorde Sverige 1–0 på ett långt anfall, där Therese Sjögran i sin 199:e landskamp skarvnickade in sitt 21:e mål. I andra halvlek kom 2–0 på ett snabbt anfall, där Lotta Schelin tangerade det svenska målrekordet i landslaget genom att göra sitt 72:a mål.

Annons

– Klart det är kul att ha rekordet. Och jag är grymt glad att jag gjorde det 72:a målet på Gamla Ullevi. Fast det viktigaste i dag var att vi tog oss till VM, säger en strålande glad Schelin.

Hur laget kommer att stå ut då är en fråga för Pia Sundhage. En fråga hon redan börjat brottas med.

– Den stora frågan är om vi skall slussa in nya spelare. Emma Lundh hoppade in kort i dag, Marija Banusic satt på läktaren och Fridolina Rolfö gör mål för Linköping. Alla är bra spelare, men hur många minuter skall de få i matcherna? Det blir en balansgång fram mot VM, säger Sundhage.

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons