Linköping utspelat och nollat på hemmaplan

Fyra motståndare hade misslyckats att göra mål borta mot Linköping i damallsvenskan innan den nionde omgången.
Kristianstad chockade hemmalaget genom tre fullträffar – på bara en enda halvlek och vann med 3–0.
Därmed är skånskorna bara en poäng efter östgötskorna i kampen om tredjeplatsen.
Fotboll • Publicerad 8 augusti 2020
Kristianstads Svava Rós Gudmundsdóttir gjorde ett av målen i 3–0-segern borta mot Linköping. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Framför allt en stark defensiv har fört upp Linköping till tredje plats i damallsvenskan. Under klubbens fyra första hemmamatcher i sommar släppte man inte in ett enda mål – och hade inför mötet mot seriefyran Kristianstad en målskillnad på 12– 8 efter åtta omgångar.

Av detta syntes – inte ett dugg i lördagens möte.

Det tog inte ens fyra minuter innan de målglada skånskorna överlistat Cajsa Andersson i LFC-buren. Norska landslagsspelaren Therese Åsland sköt stenhårt in 1–0 från nära håll.

Amanda Edgren ökade på till 2–0 bara tio minuter senare – innan Svava Rós Gudmundsdóttir på nästan exakt lika sätt från kanten pricksköt in 3–0-bollen i bortre hörnet.

"Fantastisk kemi"

– Jag har hittat en fantastisk kemi med Gudmundsdóttir. Är väldigt tacksam för att hon spelar forward i vårt lag, säger Therese Åsland i Aftonbladets tv-sändning.

Linköpings försvar hade stora problem under den första halvleken – då man svarade för flera markeringsmissar. Bland annat landslagsstjärnan Nilla Fischer.

LFC försökte – men hade förtvivlat svårt att näta. Både Uchenna Kanu (i stolpen) och Ebere Orji (i ribban) träffade virket.

Allvarlig skada

Kristianstad drabbades av ett mycket tungt avbräck – då viktiga Mia Carlsson skadades efter dryga halvtimmen. Försvararen fick bäras ut med en misstänkt fraktur i vänster ben.

Gästerna fortsatte ändå att agerade väldigt stabilt och säkert i sitt försvar – och tillät Linköping att skapa ytterst få heta chanser även i jakten på reducering i andra halvlek.

Frånsett Orjis ribbskott var det egentligen bara Lina Hurtig som hade en farlig nick.

Efter full pott för Kristianstad skiljer bara en poäng upp till Linköping i kampen om tredjeplatsen – som innebär kvalspel till Champions League. Allt talar för att Göteborg och Rosengård gör upp om guldet.