City överlägset i Manchester-derbyt

City spelade ut United i Manchester-derbyt i Premier League och vann med 2–0.
Fotboll • Publicerad 6 november 2021
Manchester Citys Bernardo Silva firar 2–0-målet mot Manchester United.
Manchester Citys Bernardo Silva firar 2–0-målet mot Manchester United.Foto: Martin Rickett/AP/TT

In i det sista var det oklart om den svenske landslagsmittbacken Victor Nilsson Lindelöf skulle hinna bli spelklar till Manchester-derbyt. Men den lättare skada som han fick i början av veckan var läkt och den svenske landslagskaptenen var med i den trebackslinje som United-tränaren Ole Gunnar Solskjær ställde upp med.

Lindelöf och hans försvarskollegor fick en svettig eftermiddag på Old Trafford. Den regerande Premier League-mästaren City spelade ut hemmalaget och hade det inte varit för United-målvakten David de Geas många klassräddningar hade det kunnat vara 0–5 i paus i stället för 0–2.

– Jag tycker att vi gjorde vårt livs match i dag. Allt gick vår väg, vi hade mycket bollinnehav, många chanser och vi dominerade från start till mål, säger Phil Foden till Sky Sports.

– Vi valde rätt dag att såra dem.

Självmål

Citys första mål kom redan i den sjunde minuten då United-backen Eric Bailly, som spelade sin första ligamatch från start i höst, styrde in bollen i eget mål på João Cancelos inlägg.

Efter en halvtimmes spel var även Lindelöf nära att göra självmål, men de Gea lyckades genom en fotparad få undan bollen.

Det andra målet kom precis före halvtidsvilan då Bernardo Silva lyckades få vänsterfoten på bollen nästan nere vid kortlinjen och bollen gick i mål, kanske inte otagbart för de Gea.

Fortsatt kräftgång

Självmålsskytten Bailly byttes ut i paus. In kom i stället Jadon Sancho.

United försökte att flytta upp spelet i andra halvlek, men lyckades inte få till någon större press och knappt ens några skott på mål.

I och med segern knappar City in på Chelsea i tabelltoppen, sedan serieledaren spelat 1–1 hemma mot Burnley. Citys andraplats kan dock ryka redan under söndagen. Liverpool är bara en poäng efter och har en match mindre spelad.

För Manchester United fortsätter kräftgången. Efter den lyckade inledningen med fyra segrar på fem matcher har man nu i stället förlorat fyra av de sex senaste matcherna.