Annons

Leo Carlsson yngste målskytten: "Känns coolt"

18 år och 138 dagar ung slog Leo Carlsson till och gjorde mål.
Sveriges yngste VM-spelare genom tiderna blev också den yngste målskytten.
– Det känns bra, det är coolt. Skönt att det lossnade, säger han efter 5–0-segern över Österrike.
Ishockey • Publicerad 14 maj 2023
Leo Carlsson.
Leo Carlsson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två dagar efter den rekordtidiga VM-debuten blev han också målskytt.

Det var ett efterlängtat mål för hela den unga förstakedjan med Carlsson, Lucas Raymond, 21, och Alexander Nylander, 23.

Annons

– Det var skönt. Vi hade många chanser och pucken studsade inte in. Det är skönt när det lossnar. Kul för Leo också att få hänga dit den, säger Raymond, Detroitforwarden.

Leo Carlsson var inne på samma spår.

– Det var skönt att det lossnade lite. Jag hade många lägen i förrgår och även i dag.

"Fint spel"

Målet, 4–0, i den tredje perioden mot Österrike var en riktig upprullning. Samarbetet mellan trion slutade med att Leo Carlsson fick halvöppet mål, även om vinkeln var snäv.

– Det var fint spel. Skönt att se den gå in, säger han.

Leo Carlsson gjorde landslagsdebut bara veckorna före VM och snodde inte bara till sig en VM-biljett utan också en plats i förstakedjan.

Det är alltid noga att spara den historiska pucken till målskytten, men Carlsson själv var osäker på om det hade gjorts den här gången.

– Jag har ingen aning, tror inte det. Vi får se, säger han.

Örebrotalangen kan nog räkna med det i alla fall.

"Lättar bördan"

Förbundskaptenen Sam Hallam gladdes över Leo Carlssons mål.

Annons

– Det är jättekul att han fick göra mål och bra för hela kedjan att de får betalt med en puck i nät. De har haft mycket lägen, kanske framför allt Lucas, och att få ett mål och komma in i målprotokollet lättar bördan för dem, säger Hallam.

Det är en lekfull och spelskicklig trio som ibland kanske överdriver passningsspelet något. Men det kan Hallam leva med.

– De är ju där ute för att de har en jäkla hög skicklighetsnivå och då blir det ibland den där passningen för mycket, säger han.

Fler unga stack ut. 20-årige målvaktstalangen Jesper Wallstedt räddade 18 skott och höll nollan. Han fick också pris som bäste svenske spelare.

– Det är svårt att toppa det. Det var nervöst innan, men bra pirrigt. Det visar att det betyder något för en. Jag gick ut med den känslan och fick lite extra självförtroende av den, säger Wallstedt.

Sverige har ännu inte släppt in något mål, i premiären höll Frölundaveteranen Lasse Johansson nollan.

Nu väntar Finland på måndagskvällen.

– Det blir kul. Det känns som att vi kan vara ett sådant lag som är bättre mot bättre motstånd, säger Leo Carlsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons