Annons

Lehner: Någon måste ställas till svars

Vegasmålvakten Robin Lehner säger att NHL har långt kvar för komma till rätta efter övergreppsskandalen som uppdagades förra veckan och att ansvariga måste ställas till svars.
Ishockey • Publicerad 3 november 2021
Vegas målvakt Robin Lehner.
Vegas målvakt Robin Lehner.Foto: Evan Buhler/AP/TT

Vegas förlorade nattens möte mot Toronto med 4–0 och Vegasmålvakten Robin Lehner konstaterade att det inte var mycket i lagets spel som stämde.

Men presskonferensen efter matchen kom för Lehners del åter mest att handla om den skandal som briserat i NHL i oktober – att övergrepp mot en spelare har tystats ner i mer än tio år.

Annons

Lehner var en av ett åttiotal spelare som i måndags deltog i ett samtal med spelarfacket NHLPA:s ordförande Don Fehr. Man ville veta varför Fehr inte gjort mer för att hjälpa spelaren Kyle Beach när han berättade om övergrepp av en tränare 2010.

– När det kommer till kritan måste någon ställas till svars för vad som har hänt, det är en del av läkeprocessen, säger Lehner.

Bör göra mer

– Det är inte upp till mig att kommentera detta, men jag tycker att vi borde göra mer, svarar Lehner på frågan om hur NHL och NHLPA har hanterat det som har hänt.

Lehner säger att det inom NHL görs skillnad på spelare och spelare. Att de som inte befinner sig på en topposition ofta behandlas illa men kan uppleva att de har mycket att förlora om de berättar om sina upplevelser. Han säger vidare att de spelare som är mer värdefulla för klubbarna kanske inte alltid ser vad som händer.

– Jag vill inte att någon ska bli sparkad, men när det kommer till kritan – vi har en kille som ingen har lyssnat på på tio år, säger han.

– Jag uppmanar alla att prata mer, fortsätter Lehner.

Övergrepp av tränare

Det var under Stanley Cup-slutspelet 2010 som den då 20-årige Kyle Beach ska ha utsatts för sexuella övergrepp av Chicagos dåvarande videocoach Brad Aldrich. En oberoende utredning, som slog fast att det hela tystades ner, presenterades förra veckan. Sedan dess har bland andra lagets general manager Stan Bowman avgått. Han var en av dem som kände till övergreppen, utan att agera.

Förutom Bowman har ytterligare en högt uppsatt person i Chicagos ledning avgått och klubben får böta två miljoner dollar. Dessutom har Chicagos dåvarande tränare, Joel Quenneville, nu i Florida Panthers, lämnat sitt uppdrag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons