Annons

Längdprofilens hyllning: ”Hon kan bli bäst i världen”

En hårtofs kom emellan Tilde Johansson och guldet, men boråsaren och längdhoppsprofilen Peter Häggström Lindecrantz tvekar inte:
– Hon kan bli bäst i världen och ganska snart.
Friidrott • Publicerad 21 juli 2019
Tilde Johansson fick nöja sig med silver i längdhopp.
Tilde Johansson fick nöja sig med silver i längdhopp.Foto: Sanna Tedeborg

Det blev både regn och nyckfulla vindar när längdduellen mellan Tilde Johansson och italienska Larissa Iapichino skulle avgöras och falkenbergstjejen väckte oro på läktarna genom att inleda med två övertramp följt av ett säkerhetshopp för att hålla sig kvar i tävlingen.

Europeisk U20-mästare 2019 – Larissa Iapichino.
Europeisk U20-mästare 2019 – Larissa Iapichino.Foto: Sanna Tedeborg

I näst sista försöket fick Tilde Johansson en bra träff och var framme vid gropen för att kontrollera om uppmätta 6,52 verkligen stämde. Både hennes och hemmapublikens känsla var att det var längre men hårtofsen hade gjort ett märke i sanden som kapade hoppet med ett par decimeter.

Annons

När Larisssa Iapichino sedan omedelbart kontrade med 6,58 var duellen avgjord och Tilde Johansson fick nöja sig med silver.

– Det var väldigt spännande och tajt. De tre första hoppen kändes bra. Det andra hoppet var inte så mycket övertramp, det känns som att det var rätt långt. Sedan fick jag säkra i det tredje. I de tre sista hoppen hade jag inte lika bra teknik, jag var lite seg i benen, säger Tilde Johansson.

Hon fortsätter:

– Jag satsade mot guld och det gick lite under förväntan. Men jag presterade över förväntan i häcklöpningen, så jag är nöjd med ett guld och ett silver.

Peter Häggström Lindecrantz och Erica Johansson följde längdfinalen på Ryavallen.
Peter Häggström Lindecrantz och Erica Johansson följde längdfinalen på Ryavallen.Foto: Sanna Tedeborg

BT följde finalen med olympiern och flerfaldige svenska mästaren Peter Häggström Lindecrantz, som menar att det var starkt av Tilde Johansson att ta sig tillbaka in i tävlingen efter mardrömsstarten.

– Sen vet ju både hon och vi att hon kan mer. Jag älskar hennes aggressiva stil. Hon kommer med en väldig hastighet till plankan och har sedan en förmåga att i själva hoppet vara lugn och avslappnad.

Både Peter Häggström och Erica Johansson, som har det svenska rekordet på 6,99, lyfter fram Tilde Johanssons psyke och envishet.

– Hon höll ut de lite jobbiga åren mellan 15 och 18 när resultaten uteblev och kommer att bli vår nästa stora friidrottsstjärna, säger Erica Johansson.

Hur länge får du behålla ditt rekord?

– Jag såg Tilde första gången när hon var tio eller elva år i Friidrottens hus och då tror jag att det var någon av hennes farföräldrar som sa att hon skulle ta mitt rekord en dag. Än är det en bit kvar men det är bara en tidsfråga.

Annons

Erica Johansson hoppade 6,50 när hon var 15 år. Det var då tangerat svensk rekord och sedan dess har hon varit rekordhållare. Det handlar om tre decennier.

– Det är okej om hon tar det. Jag hörde att Anders Holmertz sa att man inte ska var 50 år och ha ett rekord. Nu är jag 45 och ju längre jag kommer från min aktiva karriär ju mindre bryr jag mig. Det är inte längre en viktig del av min identitet.

Fakta

Längdhopps rekord

Juniorvärldsrekord: 7,14 Heike Daute/DDR (1983)

Världsrekord: 7,52 Galina Tjistjakova, Sovjet (1988)

Svenskt juniorrekord: 6,73 Tilde Johansson (2019)

Svenskt rekord: 6,99 Erica Johansson (2000)

Malin HenriksonSkicka e-post
Adam ÅstrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons