Annons

Landslagschefen: Svahn aktuell för Davos

Linn Svahn är tillbaka i skidspåren. Och mycket snart kan sprintstjärnan göra comeback i världscupen.
Hon är aktuell redan för Davos nästa helg, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.
Skidor • Publicerad 10 december 2022
Linn Svahn gjorde comeback i en nationell tävling i Idre på fredagen. Redan nästa helg kan hon vara tillbaka i världscupen, om man får tro landslagschefen Anders Byström.
Linn Svahn gjorde comeback i en nationell tävling i Idre på fredagen. Redan nästa helg kan hon vara tillbaka i världscupen, om man får tro landslagschefen Anders Byström.Foto: Nisse Schmidt/TT

Svahn firade sin 23:e födelsedag med att göra något hon längtat efter ett bra tag: att tävla i längdskidor.

Fredagens nationella sprinttävling i Idre – hennes första sedan april 2021 – blev en enda lång uppvisning från Linn Svahns sida. Hon vann kval, kvartsfinal, semifinal och final – allt i överlägsen stil.

Annons

Landslagschefen Anders Byström har tidigare sagt att Svahn, som nu är tillbaka efter en krånglig axelskada, måste göra någon mindre, nationell tävling innan hon kan vara aktuell för världscupen.

När det nu är överstökat, säger Byström att världscupcomebacken närmar sig med stormsteg.

– Den kan nog komma ganska snart. Det beror lite på hur skade- och sjukdomsläget är här i landslaget i övrigt. Vi får prata med henne efter helgen och höra om hon vill åka världscupen, och om det håller. Det är framför allt det, hur det känns i alla muskler och leder efter helgen. Hon har ju inte tävlat på ett tag, säger Anders Byström.

– Men nog är hon aktuell för världscupen framöver, absolut.

Följde loppet från distans

Tillsammans med det övriga landslagsgänget, på plats i Norge för helgens världscuptävlingar, följde han Linn Svahns comeback via nätet. Med tanke på konkurrensen trodde Byström att Svahn skulle vinna fredagens sprint, men blev ändå imponerad.

– Ja, verkligen, att ta sig tillbaka på det sättet. Både hon och alla runt omkring har varit osäkra på hur det blir när man kommer tillbaka efter en så här lång frånvaro. Men om hon ställer upp, då vet hon att det kommer att funka bra. Annars skulle hon inte ställa upp.

Svahn planerar att också köra söndagens distanslopp, 10 kilometer i klassisk stil, i Idre. Sedan återstår att se om hon finns med nästa svenska världscuptrupp. På tisdag presenteras vilka åkare som följer med till schweiziska Davos nästa helg.

– Det beror lite grann på hur alla mår här efter helgen. Men absolut, det kan bli redan nu, säger Byström om Svahns chanser.

Överflöd av åkare

Ett problem för landslagschefen är att han bara får ta ut sex sprintdamer till varje världscuptävling, samtidigt som han har ett överflöd av åkare i världsklass. Emma Ribom vann de två inledande sprintarna, Maja Dahlqvist är alltid med i segerdiskussionerna och Johanna Hagström har också inlett säsongen inspirerat. Dessutom finns erkänt duktiga Anna Dyvik samt Frida Karlsson, som också visat framfötterna i disciplinen.

Och då har vi inte ens nämnt Jonna Sundling, regerande OS- och VM-guldmedaljör, som är på väg tillbaka efter en efterhängsen förkylning.

Annons

Och så Linn Svahn då, som dominerade världscupen fullständigt innan hon skadade sig för snart två år sedan.

– Vi har ju ett jättelag där nu. Om Linn och Jonna kommer tillbaka, då tror jag att konkurrenterna börjar fundera lite på hur det här ska bli. Men alla kommer inte åka allting framöver heller, så det kommer ändå finnas luckor, säger Anders Byström.

Svahn: Jag är sugen

Till Davos borde det finnas plats för Svahn. Dels planerar Jonna Sundling att i stället göra comeback i skandinaviska cupen i Östersund nästa helg, dels finns det frågetecken för både Emma Ribom och Anna Dyvik, som missade den här veckans världscuptävlingar på grund av sjukdom.

Själv lockas Linn Svahn av att få återvända till den internationella tävlingsscenen redan nästa helg.

– Jag är sugen, men jag är också sugen på att köra skandinaviska (cupen). Jag får se hur jag ställer mig om jag får frågan. Jag vill få frågan för att jag är värd den och det tycker jag att jag är nu. Vi alla vet att jag ska tillbaka till start. Frågan är bara när, sade Svahn till Aftonbladet efter fredagens sprint.

Fakta: Linn Svahns skadeproblem

Säsongen 2020–2021

+ Linn Svahn är i sitt livs form under vintern 2020–2021. Fram till världscupen i Ulricehamn i början av februari vinner hon samtliga sprintlopp hon ställer upp i. I januari besegrar hon dessutom självaste Therese Johaug, Norge, i ett distanslopp.

6 februari 2021

Svahn faller i ett av kvartsfinalheaten i världscupsprinten i Ulricehamn. I en lätt utförsbacke lägger svenskan krokben för sig, och landar hårt på axeln. Men Svahn tycks klara sig lindrigt undan, och kan på egen hand skida i mål.

7 februari 2021

Dagen efter kraschen står Svahn på startlinjen igen, för att köra sprintstafett i lag med Maja Dahlqvist. Men Svahn blir nerspurtad av Sloveniens Anamarija Lampic, och får nöja sig med en andraplats.

"Jag är himla besviken. För mig har det varit en skithelg här", säger Linn Svahn till SVT.

10 februari 2021

Axeln är värre däran än man först trott. Med två veckor kvar till VM i Oberstdorf ställer Svahn in sin medverkan på SM. Det är för riskabelt att tävla, säger hon i ett pressmeddelande.

11 februari 2021

Den svenska VM-truppen presenteras. Linn Svahn finns med.

12 februari 2021

Sveriges landslagschef Anders Byström tonar ner Linn Svahns axelproblem.

"Det ska inte vara någon fara med henne."

17 februari 2021

Svahn meddelar att hon är tillbaka i full träning.

"Jag kan ge lugnande besked. Axeln är bra. Jag kör på som jag vill och har haft en riktigt bra plan för att komma till det stadiet jag är i nu."

25 februari 2021

VM-sprinten blir något av ett fiasko för guldfavoriten Linn Svahn, som åker ut redan i semifinalen. Efteråt pekas axeln, trots allt, ut som boven i dramat.

Det blir hennes sista insats i VM.

13–14 mars 2021

Svahn kommer till start i världscupen i schweiziska Engadin. Hon blir 30:e på 10 kilometer klassiskt och 25:a i den efterföljande tremilsjaktstarten.

11 april 2021

Linn Svahn blir femma på SM-tremilen i Kalix. Det ska bli hennes sista tävling på mycket länge.

22 juni 2021

Den skadade axeln fortsätter att störa Linn Svahn, berättar hon mer än tre månader efter kraschen i Ulricehamn. Därför står hon över landslagets höghöjdsläger i Frankrike.

"Den klarar inte den belastning som jag önskat", säger hon.

18 augusti 2021

Svahn har under sommaren tvingats stå över ytterligare ett landslagsläger, i Torsby. Nu lämnar hon också återbud till en rullskidtävling i Trollhättan.

7 september 2021

Sju månader efter skadan kommer beskedet: Axeln måste opereras, meddelar längdlandslaget. Plötsligt är OS i Peking, dit det är fem månader, i fara.

"En av de mest problematiska axelskador jag stött på", säger landslagsläkaren Per Andersson.

10 november 2021

Linn Svahn missar OS, avslöjar längdstjärnan själv. Själv har hon vetat om det i två månader, men hållit informationen för sig själv.

December 2021

Svahn opererar axeln en andra gång.

11 mars 2022

I en intervju med Expressen berättar Linn Svahn, som fortfarande har långt till en comeback, om tiden efter operationerna.

"Den vardag jag levt i nu har varit så otroligt långt ifrån den jag varit van vid tidigare. Jag har haft så himla ont – och varit så enormt påverkad av det", säger hon.

16 maj 2022

Svahn lämnar landslagsgemenskapen och satsar på ett eget träningsupplägg inför VM i Planica 2023.

17 augusti 2022

Med knappt fyra månader till världscuppremiären i finländska Ruka kan Linn Svahn fortfarande inte säga om hon kommer finnas på startlinjen då.

25 oktober 2022

Axelskadan är läkt, men Svahn står ändå över Sverigepremiären i Bruksvallarna i november. Och landslagschefen Anders Byström vill se henne i någon mindre tävling innan han tar ut henne i världscupen.

"December, just före jul, är min plan", säger Svahn till Viaplay.

9 december 2022

Linn Svahn gör sin första tävling sedan den 11 april 2021 när hon ställer upp i en nationell sprint i Idre. Svahn vinner kvalet, kvartsfinal, semifinal och final i överlägsen stil.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons