Annons

Landslagets dramatiska väg till playoff

Det gick inte på La Cartuja-stadion i Sevilla.
Landslagets färd mot VM-slutspelet fortsätter men återupptas först i mars nästa år.
Minst två matcher till måste vinnas för att nå Qatar och resans mål.
Fotboll • Publicerad 15 november 2021
Emil Forsberg, till höger, i en duell med Carlos Soler i söndagens kvalmatch – där Spanien säkrade en VM-plats.Foto: Pontus Lundahl/TT

Här är de viktigaste ögonblicken under den nära åtta månader långa färden till playoff-spelet i mars om en plats i VM-slutspelet i Qatar i november nästa år.

25 mars, 1–0 mot Georgien, Friends arena

Annons

Han kom, han spelade, han sjöng och han slog passningen till Viktor Claessons segermål. Zlatan Ibrahimovic levererade direkt i den uppmärksammade landslagsåterkomsten, nästan fem år sedan avskedet efter EM-slutspelet i Frankrike.

Det var också det hela. Med nöd och näppe klarade Sverige 1—0 mot Georgien och tre poäng i VM-kvalpremiären.

– Det här var inte en prestation jag är nöjd med, men vi tog tre poäng, sade Janne Andersson.

29 mars, 3–0 mot Kosovo i Pristina

Zlatan Ibrahimovic lovade Janne Andersson att avgöra matcher i återkomsten. Nog gjorde han det den här kvällen på Fadil Vokrri-stadion

Landslagets främste målskytt genom tiderna gick bekvämt in i rollen som framspelare när landslaget fick en relativt behaglig resa fram till en klar 3–0-seger.

Redan efter tolv minuter såg han till att ge Ludwig Augustinsson öppet mål. Ibrahimovic gick in i duell med målvakten Samir Ujkani, som inte nådde bollen. I stället klackade Ibrahimovic till Augustinsson — och vänsterbacken kunde enkelt göra sitt andra landslagsmål. Sedan var han aktiv i förspelet till Alexander Isaks 2–0.

Två målgivande passningar på två matcher – ett facit helt i Ibrahimovics smak.

– Ja, jag sade till dem att jag inte behöver göra mål. Jag har gjort mina. Jag hjälper dem att göra mål, så att de kommer närmare rekordet, säger Ibrahimovic.

Ibrahimovic står på 62 mål i landslaget.

Annons

2 september, 2–1 mot Spanien, Friends arena

Såren hade slickats efter den bittra EM-förlusten mot Ukraina i Glasgow, men en hoper viktiga kuggar i Anderssons maskineri hade tackat för sig. Sebastian Larsson, Andreas Granqvist, Mikael Lustig, Pontus Jansson och Gustav Svensson pensionerade sig under sommaren från landslaget. Dessutom rehabiliterade Ibrahimovic sin knäskada.

Hur skulle det här gå mot EM-semifinalisten Spanien? Jo, tack, alldeles utmärkt. Framtidens landslag visade sig inför de 16 901 som fick komma in. Alexander Isak kvitterade omgående och ett stycke briljans av Dejan Kulusevski bäddade för Viktor Claesson segermål en oförglömlig sensommarkväll.

– En fantastisk insats, topp tre under min tid som förbundskapten, sade Andersson.

8 september, 1–2 mot Grekland, Aten

Det nya, vackra, starka, underhållande och vinnande landslaget – så lät hyllningarna efter mötet med Spanien – kom snabbt ned på jorden några dagar senare på Spyros Louis-stadion. Janne Andersson tappade rösten. Sverige tappade matchen. Tasos Bakasetas och Vangelis Pavlidis gav grekerna 2–0 innan Robin Quaison reducerade i slutet.

– Jag är besviken på att vi varken individuellt eller som lag kommer upp i nivån jag trodde att vi skulle kunna ha. Vi har trots det chans att vinna och har två stolpskott, men vi kommer inte upp i nivå, kraxade Andersson.

9 oktober, 3–0 mot Kosovo, Friends arena

Den väntade tillökningen i familjen Nilsson Lindelöf dominerade förhandssnacket, med en eventuell mittbackskris som sidospår eftersom skadade Filip Helander saknades.

Lagkaptenen kom inte loss till matchen, men duon Marcus Danielson och Joakim Nilsson skötte sig utmärkt.

Annons

Mest minnesvärt? Alexander Isaks drömmål till 2–0.

Han fick bollen längs kanten, tunnlade en motståndare, drev bollen mot straffområdet och satte den i bortre krysset.

– En fantastisk känsla, så klart, man kan inte klaga när bollen går upp i krysset, sade Isak.

På minuskontot: För Dejan Kulusevski väntade en matchs avstängning efter VM-kvalets andra gula kort

12 oktober, 2–0 mot Grekland, Friends arena

Victor Nilsson Lindelöf var tillbaka i backlinjen – och han fick att göra. Grekerna, piskade att vinna, gick på knock direkt. De första 45 var Sverige utspelat, förvirrat och räddades av både en stolpe och en ribba.

Uppryckningen kom i andra. Över 47 000 åskådare bar fram landslaget och Emil Forsbergs straffmål efter löste upp knutarna.

Efter det att Isak snappat upp Robin Olsens utspark och gjort 2–0 kunde Janne Andersson konstatera två saker:

– Vi spelade inte alls som vi skulle spela. Jag är väldigt nöjd att vi vinner matchen i dag sett till prestationen i första halvlek.

– Vi har alla möjligheter att gå direkt till VM eller bli tvåa och spela playoff. Vi har satt oss i ett bra läge.

Annons

11 november, 0–2 mot Georgien i Batumi

Ett sällan skådat bombardemang, men siktet var felinställt och kunde inte rättas till. Mängder av chanser missades. Det hjälpte inte att Zlatan Ibrahimovic var tillbaka. Han brände möjlighet efter möjlighet och detsamma gällde Viktor Claesson, Alexander Isak, Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf.

– Det kändes som att det var en sån match där det inte spelade någon roll hur många chanser vi än skapade, sade Ibrahimovic.

I stället tryckte Chvitja Kvaratschelia in Georgiens ledningsmål. Mitt i den svenska kvitteringsjakten tog lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf ett fatalt beslut som siste man.

Kvaratschelia fick fritt fram och avgjorde.

Ett gyllene läge att åka till Sevilla som gruppetta togs inte.

– Vi har förlorat en fotbollsmatch och jag är jättebesviken över det. Hur stort misslyckande det är får andra uttala sig om. Jag kan bara beklaga att vi inte gör mål i de avgörande lägen, sade Janne Andersson.

14 november, 0–1 mot Spanien i Sevilla

I 85 minuter hade landslaget chansen att snuva Spanien på gruppseger och VM-platsen.

Det saknades inte möjligheter. Emil Forsberg hade två riktigt vassa lägen, Alexander Isak ett i en match där Sverige stod upp mot de bollskickliga spanjorerna.

Annons

Robin Olsen hade händerna på ett mäktigt distansskott men Alvaro Morata slog in returen – och med fyra ordinarie minuter kvar skickade han landslaget till playoff i mars.

– I dag tycker jag att vi kunde ha varit värda lite mer. Man kan göra bra matcher och ändå förlora. Vi hade inte riktigt marginalerna med oss. Det känns surt, säger Andersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons