Annons

Landslaget nära VM

Lotta Schelin stod för en framspelning och två mål när Sverige slog Polen med 4–0.
Sport • Publicerad 21 augusti 2014
Foto: 

Blågult är nu på god väg mot fotbolls-VM i Kanada nästa sommar – och hon själv mot målrekordet i landslaget.

– Tre mål till ska jag nog kunna trycka in, säger hon.

Annons

Det tog inte mer än åtta minuter innan Lotta Schelin lagt bollen i nät för första gången på Kazimierza Deyny-stadion i den lilla orten Starogard Gdanski, där Sverige på torsdagskvällen tämligen enkelt avfärdade Polen i sin jakt på en VM-biljett.

Tjugo minuter från slutet slog hon till igen. Det målet betydde 3–0 och Schelin har nu gjort 69 mål i landslaget – tre färre än Hanna Ljungbergs rekord på 72.

– Jag hade varit sjukt stolt om jag hade tagit det, för det är en sjukt bra spelare jag tampas med. Vi får se om Pia (Sundhage) spelar mig något mer, för hon är ju bara två mål före, säger Schelin med ett skratt.

Sundhage berömmer kaptenerna

Mellan sina mål hann Lyon-anfallaren även med att spela fram Kosovare Asllani till 2–0. Linda Sembrant fastställde sedan slutresultatet 4–0 i slutminuterna.

– Det betyder mycket för laget, för självförtroendet, att vi får sätta dit några stycken.

– Man är alltid lite osäker på formen efter försäsongen och på det sättet är det kul att kunna vara avgörande. Det är det man önskar för att kunna visa vägen.

Schelin delar på lagkaptensuppdraget med Caroline Seger, och efter matchen hyllade förbundskaptenen Pia Sundhage båda två för deras inställning.

– Seger och Schelin är de som håller i taktpinnen. Det är en skillnad mot några av Lottas tidigare landskamper, nu visar hon vägen. Hon tar ett stort ansvar och det är härligt att se, säger Sundhage.

Tror på VM-plats

Annons

Segern mot Polen innebär att Sverige nu leder kvalgruppen med tre poäng före tvåan Skottland. Det innebär att vägen mot VM i Kanada ligger helt öppen för svenskorna inför de två avslutande kvalmatcherna mot Bosnien-Hercegovina och just Skottland, som spelas 13 och 17 september i Göteborg. Gruppvinnaren går direkt till VM, medan tvåan får spela playoff.

– Nu kan vi åka till Göteborg och vara lite mer avslappnade, inte ha kniven mot strupen, säger Lotta Schelin.

– Det ska mycket till om vi ska missa detta, men vi måste fortfarande göra jobbet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons