Bröt mot direktiv: Fira mål en del av fotboll

Kramar, närkontakt och till och med en kyss.
Spelarna i Hertha Berlin gav inte mycket för de strikta restriktionerna när Bundesliga återstartade.
Fotboll • Publicerad 16 maj 2020
Hertha Berlins Dedryck Boyata blev överraskande närgången med sin lagkamrat Marko Grujic i mötet med Hoffenheim när Bundesliga återstartade efter tio veckors uppehåll.Foto: Thomas Kienzle/AP/TT

Hertha Berlins återstart i Bundesliga blev en succé i och med 3–0-segern borta mot Hoffenheim där samtliga mål föll i den andra halvleken.

Det mest anmärkningsvärda var dock inte av sportslig karaktär.

Ett av villkoren för att sparka i gång den tyska ligafotbollen igen var att fotbollsspelarna inte fick röra sina lagkamrater, annat än med varandras armbågar och fötter.

Något som flera Hertha Berlin-spelare verkade strunta högaktningsfullt i.

"Kan tillåta det"

I samband med ett spelavbrott i den andra halvleken syntes den belgiske försvararen Dedryck kyssa lagkamraten Marko Grujic på kinden samtidigt som han omslöt sina handflator runt dennes huvud – vilket tydligt går emot de restriktioner som fotbollslagen förväntas rätta sig efter.

Som om inte det vore nog firades dessutom de efterföljande målen med fysisk kontakt, kramar och omfamningar.

Något som lagets nye tränare Bruno Labbadia i efterhand bemötte så här:

– Att fira mål är en del av fotbollen. Vi har testats (för coronaviruset) så många gånger att jag tror att man kan tillåta det. Det vore synd om man inte fick fira längre.

Inga påföljder

Enligt tyska sajten Kicker kommer dock den tyska fotbollsligan (DFL) inte att vidta några åtgärder trots att Hertha Berlin-spelarna vid upprepade tillfällen bröt mot direktiven med syfte att minimera risken för ytterligare smittspridning.

Hertha Berlin tog ledningen efter två snabba mål i den andra halvleken, först när Hoffenheims Kevin Akpoguma satte bollen i eget nät i den 58:e minuten och sedan när Vedad Ibisevic ökade på till 2–0.

Sista ordet fick dock Matheus Cunha som satte matchens sista mål med kvarten kvar att spela.