Annons

Kylslaget VM: "Inte alls som man väntade sig"

En oväntad köldknäpp ser ut ställa till det inför kortbane-VM i simning i australiska Melbourne.
Simning • Publicerad 8 december 2022
Inget badväder. Louise Hansson och VM-simmarna har fått ett oväntat kyligt mottagande i Australien. Arkivbild.
Inget badväder. Louise Hansson och VM-simmarna har fått ett oväntat kyligt mottagande i Australien. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det svenska laget förbereder sig på plats i Melbourne inför kortbane-VM som avgörs tisdag-söndag nästa vecka.

Tävlingarna kommer för ovanlighetens skull att avgöras utomhus. Ett säkert kort, tänkte nog arrangören då det är sommar just nu på det södra halvklotet.

Annons

Men väderprognoserna inför nästa vecka talar om regn och temperaturer på runt 16-19 grader som bäst. Lägsta temperaturer ska bli 8-11 grader och finalpassen avgörs på kvällstid.

– Det är tak och halva väggar över bassängen, men de sitter inte ihop. Förhoppningsvis gör taket och läktarna runt om att det ger lite värme, men det blir nog kallt, konstaterar Louise Hansson.

Medeltemperaturen för Melbourne i december är i vanliga fall 24 grader. Det är havsfenomenet La Niña som ställer till det på södra halvklotet och i Australien ger det mer regn och kyligare väder under våren och sommaren.

Det är något som brukar drabba landet var tredje till femte år, nu är det tredje året i rad som fenomenet inträffar i Australien.

I normala fall avgörs mästerskap i simning inomhus, det är första gången sedan långbane-VM 2009 i Rom som en VM-tävling avgörs utomhus.

Däremot avgjordes sommarens EM i Rom utomhus i augusti. Där blev den starka värmen utmaningen och simmarna beordrades dricka massor av vatten och det svenska laget hade också kylvästar och extra fläktar med sig.

I VM blir det dock varma kläder som gäller utanför bassängen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons