Annons

Kungens miljonsatsning bakom Marockos VM-succé

Marocko har redan skrivit fotbollshistoria genom att som första afrikanska land nå en VM-semifinal.
Bakom framgången ligger hårt och metodiskt arbete – och en mångmiljonsatsning av kung Mohammed VI.
Fotboll • Publicerad 13 december 2022
Youssef En-Nesyri firar segermålet mot Portugal med lagkamrater och supportrar.
Youssef En-Nesyri firar segermålet mot Portugal med lagkamrater och supportrar.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Kung Mohammed VI vinkar till åhörarna i parlamentet i Rabat i oktober. Arkivbild.
Kung Mohammed VI vinkar till åhörarna i parlamentet i Rabat i oktober. Arkivbild.Foto: Moroccan Royal Palace/AP/TT
Förbundskaptenen Walid Regragui.
Förbundskaptenen Walid Regragui.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Den nordafrikanska nationen har en stolt fotbollstradition och just nu dominerar landet afrikansk fotboll. Wydad AC från Casablanca och AS Far från Rabat är regerande klubbmästare i Afrikas Champions League på herr- och damsidan.

Damlandslaget har för första gången kvalificerat sig för VM, som avgörs i Australien och Nya Zeeland i sommar.

Annons

Och i Qatar gör "Atlaslejonen" succé.

En klok och hängiven 47-åring från en av Paris förorter och skickliga spelare som är redo att gå genom eld och vatten för sitt land. Det är en förklaring till varför Marocko slog världstvåan Belgien, vann sin grupp och på vägen till onsdagskvällens semifinal mot Frankrike slagit ut både Spanien och Portugal.

Kungligt intresse

En annan står att finna i samarbetet mellan fotbollsförbundet och landets kung, Mohammed VI.

Kungen ringde Walid Regragui efter straffläggningssegern mot Spanien och firade sedan med folket hemma på gatorna i huvudstaden Rabat. Det sågs inte som ett opportunistisk sätt att sola sig i glansen. Mohammed VI är genuint fotbollsintresserad.

Marocko är formellt, som Sverige, en konstitutionell monarki, men Mohammed VI har betydligt mer makt och inflytande än Carl XVI Gustaf. Om inte kungen givit tummen upp och investerat pengar hade Marocko inte haft vad det har sedan några år tillbaka: Ett modernt nationellt fotbollscenter utanför Rabat.

"The Mohammed VI Football Complex" invigdes 2019 och kostade över 700 miljoner kronor. Anläggningen omfattar 30 hektar mark, hyser bland annat fyra fullstora gräsplaner, tre med konstgräs, flera hotell, restauranger och relaxavdelningar, konferenshall, utomhuspooler, tennisbanor och en strandfotbollsplan. Dessutom ryms ett idrottsmedicinskt center på området.

"Lyckligt lottade"

Walid Regragui betonade på presskonferensen i Doha värdet av anläggningen.

– Vi är lyckligt lottade som har kungen Mohammed VI, som har investerat stort i Marocko. Mycket av vår framgång bygger på akademin. Vi har en utmärkt infrastruktur nu. Många nya arenor har byggts, som inkluderar träningsanläggningar. Fotbollsakademin är en del av det kungliga projektet.

– Vi har många spelare med dubbla medborgarskap som spelar och tränar i utländska klubbar, men vi har insett att vi också måste utbilda unga spelare i Marocko. Flera spelare i laget är produkter av det nationella projektet och det visar att vi i Afrika har gått framåt. Vi är tacksamma för att hans majestät hade den visionen, säger förbundskaptenen.

Fotbollstalanger ges numera tidigt chansen att skolas i en trygg miljö, något Regragui inte alltid upplevde som ung.

Fokuserar på möjligheter

Annons

Men han vill inte göra politik av sin resa från en tuff uppväxt.

– Jag växte upp i Corbeil-Essonnes, i en av förorterna (till Paris), men jag vill inte prata om det, om social utslagning och sådana saker. Jag vill fokusera på människors färdigheter och möjligheter.

– Ja, jag kom från ett besvärligt område, och ibland kräver det att man måste anstränga sig mer än andra för att ta sig någonstans i livet, men jag klagar inte. Beroende på var du kommer i från, kan det lyfta din motivation och göra dig mer beslutsam, säger han.

Och fortsätter:

– Om jag ses som en förebild, om unga från besvärliga områden i Europa eller Afrika eller var som helst i världen kan inspireras av min historia är det jättebra och det gör mig glad och stolt.

– Men vi är inte här för att ta oss igenom en massa känslor. Mitt uppdrag är VM och att skriva ny historia för alla i Afrika – och vi har chansen nu att se till att få ett afrikanskt land i en final.

Semifinalen spelas på al-Bayt Stadium med avspark 20.00.

Marockos förbundskapten Walid Regragui om ...

.... duellen mellan högerbacken Achraf Hakimi och anfallaren Kylian Mbappé, klubbkompisarna i Paris SG:

Hakimi känner Mbappé bättre än jag. De tränar varje dag tillsammans. Han kan honom bättre än någon annan. Jag sätter inte upp någon speciell taktik för att stoppa Mbappé. Ousmane Dembélé är ett perfekt komplement till Mbappé på andra sidan. Vi ska försvara som ett lag. Hakimi en av den bästa i världen på sin position. Jag tvivlar inte på att han kommer att vara i bästa slag för att stoppa Mbappé.

... hungern efter mer:

Är du i semifinal i VM och inte är hungrig har du ett problem. Jag vet inte om vår hunger och laganda kommer att räcka till, men vi vill skriva historia. Vi är inte trötta, vi vill fortfarande gå längre i turneringen. Man kan inte vara trött i en VM-semifinal.

... om att möta landet han är född i:

Jag har dubbelt medborgarskap. Det är en ära och en ära att möta Frankrike. Det är viktigt för min familj, för mina vänner men för mig som förbundskapten spelar det ingen roll vilka vi möter. Jag är Marockos förbundskapten och vi ska möta världens bästa lag. Mitt fokus är på att vinna matchen.

... om att vara det första afrikanska laget i en VM-semifinal:

Vi vill att Afrika ska vara världstoppen, men vi måste vara starka för att gå vidare. Vi är inte favoriterna men vi är övertygade om att vi kan vinna. Det kanske framställer mig som lite galen? Lite galen kan vara bra.

... fotboll:

Varför är fotboll vackert? Därför att alla ser på den olika, har olika åsikter. Ibland vinner inte det bästa laget. Man kan prata om fotboll i timmar utan att komma överens, men fotbollen för människor samman. Man ska se fotboll som en festival. Det ska vara en fest. Att leva tillsammans i harmoni är viktigast av allt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons