Annons

Kunde bildat mittbackspar med Didric Andersson – tillbaka för att bryta förbannelsen

Adam Bengtsson, 23, valde bort toppaspirerande Husqvarna till förmån för moderklubben.
Nu är han och UIFK redo att bryta jojo-förbannelsen.
– Vi hör hemma högre upp, säger han.
BT livesänder söndagens premiär på Lassalyckan.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2020 • Uppdaterad 14 juni 2020
Adam Bengtsson (andra från vänster i blåsvart) är tillbaka i moderklubben UIFK för att bryta jojo-förbannelsen.
Adam Bengtsson (andra från vänster i blåsvart) är tillbaka i moderklubben UIFK för att bryta jojo-förbannelsen.Foto: Johan Rydén

Mitt under fjolårssäsongen valde 23-åringen från Ulricehamn att vända hemåt. Pendlandet fem dagar i veckan till Jönköping var för mycket.

– Det har varit kul, men det är mycket som ska klaffa. Det tog enormt mycket kraft med resorna, förklarar han.

Annons

Hade det velat sig väl (en poäng från kvalplats förra året), hade han i år kunnat bilda mittbackspar med hemvändaren Didric Andersson i Husqvarna – enligt många Norrbys bästa spelare under 2019. En tanke som såklart lockar.

– Husqvarna vill upp i seriesystemet och det är såklart kul att testa sig själv, säger han efter två säsonger på division II-nivå med Husqvarna och Råslätt.

– Jag kände att jag ville hem och spela med kompisar igen, även om det är rätt stor skillnad spelmässigt.

Fakta

Adam Bengtsson

Ålder: 23 år

Bor: Ulricehamn

Position: mittback

Klubbar: Ulricehamns IFK (modersklubb), Norrby IF (2014), Ulricehamns IFK (2014–2017), Råslätts SK (2018), Husqvarna FF (2019), Ulricehamns IFK (2019–)

Under fjolårssäsongen han det bli sju matcher när UIFK seriesegrade och säkrade en plats i division III.

För lagets tränare, Fredrik Wigestål, innebar det en lättnad.

– Vi föll på målsnöret säsongen innan dess, då det avgjordes i den sista kvalomgången. Nu är vi där vi hör hemma med en så pass stor förening (uppemot 600 aktiva), säger han.

Faktum är att de senaste tio åren har bygdens största förening skiftat flitigt mellan division 3 och 4. Senast säsongerna 2012 och 2013 nådde laget, med Wigestål som tränare, topplaceringar i division III. Sedan gick flyttlasset för en rad unga spelare.

– Från det ena året till det andra har man tappat ett gäng spelare till studier. Sen rycker Elfsborg i våra spelare och Norrby tittar hit.

Inför säsongen lämnade innermittfältaren Otto Gustavsson, född 03, samt målvakten Ludvig Målberg, född 02, för Elfsborg.

Skillnaden nu?

Annons

– Nu har vi ett litet annat upplägg än tidigare år, förklarar Wigestål som är inne på sin tredje säsong i rad.

Lagets återkomst till division 3 var efterlängtad. I Fredrik Wigeståls första säsong tillbaka som huvudtränare, 2018, avgjordes det inte förrän i den sista kvalomgången. Förra året gick bättre, serieseger sex poäng före Sandareds IF.
Lagets återkomst till division 3 var efterlängtad. I Fredrik Wigeståls första säsong tillbaka som huvudtränare, 2018, avgjordes det inte förrän i den sista kvalomgången. Förra året gick bättre, serieseger sex poäng före Sandareds IF.Foto: Jonas Emtervall

– Vi har ett äldre lag med spelare som är rotade här. Många spelare födda 1992 som jag hade under min tidigare sejour är kvar.

Det sammansvetsade laget har inför säsongen dessutom adderat en rad spelare. Mittfältaren Lukas Johansson är tillbaka i UIFK efter en vända i Södra Ving, laget har plockat in tre nya målvakter (!) och Hassan Kanaan, senast från Råslätt i division II, beskrivs som en ”riktig terrier på mittfältet”.

Enda minuset: tomma läktare.

När såväl damlaget som herrlaget avancerade förra säsongen (samt en uppflyttning från division 4 för damernas U-lag) gjorde man det med ett publiksnitt på över 200. Herrarnas snitt på 276 personer var långt mycket bättre än övriga Sjuhäradsklubbar i divisionen.

– Det är svårt att veta hur pass viktigt det är för oss, säger Wigestål med hemmaresultatraden 10–0–1 i bakhuvudet.

– Det är imponerande att vi har så bra publiksnitt. Jag tror att det bidrar att vi har 100 procent ulricehamnare både i herr- och damlaget.

Med eller utan publik, Adam Bengtsson tror att laget är i division III för att stanna.

– Vi höjer oss ett snäpp år för år. Vi har konkurrens på en rad positioner och det är många som är sugna på att visa upp sig.

Fakta

Bokade TV-matcher

De här matcherna är bokade hittills:

14/6 UIFK–Dalen/Krokslätt 15.00 – premiär i herrarnas division III.

25/6 Kronäng–Kinna 19.15 – premiär i BT-fyran.

27/6 Bergdalen–IF Böljan 15.00 – hemmapremiär för Bergdalen i damernas division I.

28/6 Kronäng–Elfsborg 18.00 – premiär i damernas division IV. Första historiska seriematchen för Elfsborgs damlag.

BT-TV

Ulricehamn–Dalen/Krokslätt

Tid: söndag 14/6 15.00

Matchen: premiär i herrarnas division III

Kommentator: Ismet Tursic

Bisittare: Linus Dahlbäck

BT sänder live för inloggade

BT-TV

15.00 Ulricehamns IFK–Dalen/Krokslätt

Premiär i herrarnas division III

Annons

Kommentator: Ismet Tursic

Bisittare: Linus Dahlbäck

Så gör du för att se matchen

• Om du redan är prenumerant: Logga in på sajten eller i appen MinBT. Matchen hittar du längst upp i flödet när starten närmar sig.

• Om du redan är prenumerant men inte aktiverat ditt konto: Tryck på knappen ”Logga in” längst upp till höger. Välj ”Klicka här för att aktivera ett konto. Fyll i formuläret och ange ett lösenord för att komma i gång”.

• Om du inte är prenumerant: Tryck här för att teckna ett konto. Du kan skaffa en dygnsprenumeration eller teckna ett digitalt konto där du även får tillgång till alla våra livesändningar framöver.

Robin RidellSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons