Annons

Kritik mot gräset: "Kan inte laga den själva"

Rosengård besegrade Umeå med 3–0 i söndags, men segern till trots var målvakten Zećira Mušović, 24, rasande på nykomlingarnas gräsmatta.
"Att man som spelare ska vara orolig för skaderisk på grund av en spelplan som är under all kritik är helt otroligt absurt”, skrev hon på Twitter.
Fotboll • Publicerad 20 juli 2020
Rosengårds målvakt Zećira Mušović riktade svidande kritik mot Umeås konstgräsplan efter 3–0-vinsten.
Rosengårds målvakt Zećira Mušović riktade svidande kritik mot Umeås konstgräsplan efter 3–0-vinsten.Foto: Erik Simander/TT

Efter fem omgångar parkerar nykomlingen Umeå på nedflyttningsplats med bara en inspelad poäng.

Under söndagen förlorade västerbottningarna hemma på Umeå Energi arena med 0–3 mot Rosengård. Därmed höll den svenska landslagsmålvakten Zećira Mušović nollan för fjärde gången den här säsongen, i en annars ganska jämn tillställning.

Annons

Efteråt var det dock något annat än vinsten som krusade hennes horisont. På Twitter riktade 24-åringen tung kritik mot planen och bifogade tre mindre smickrande bilder på konstgräset.

"Helt otroligt absurt"

Fotbollskanalen har hon utvecklat sitt resonemang i en krönika:

"När jag gick vidare till mitt straffområde så gick beskrivningen 'dålig' över till katastrofal. Klippa och klistra, så såg det ut. På vissa ställen fanns det inget konstgräs kvar, där låg enbart hårt underlag. Jag kände mig osäker och rädd att spela på en sådan här plan. Det här innebär skaderisk, tänkte jag tyst för mig själv", skriver Mušović.

Hon förväntar sig nu att Svenska fotbollförbundet sätter press på landets kommuner, som ansvarar för planens skick.

"Här behöver förbundet kliva in och markera, ställa tydliga krav med en kritisk minimigräns som inte tillåter dispens för en spelplan på bekostnad av spelarnas hälsa."

Umeåtränaren Robert Bergström stämmer in i klagokören.

– På vissa ställen är den inte bra. Både vi och Umeå FC, som spelar i superettan, har påpekat det för kommunen. Den är vad den är, men vi hade alla önskat en bättre plan, säger han till TT.

Ska bytas ut

Konstgräset har inte bytts ut på flera år. Dessutom påverkas underlaget av snöskottning och långa vintrar.

– Förra vintern hade de sönder planen. De rev ett hål i planen när de skulle ploga bort snön.

TT: Kan inte en dålig plan öka skaderisken?

Annons

– Vi har väl pratat om det och vi för en dialog med kommunen, både vi och Umeå FC. Nu tror jag gräset kommer att bytas framgent, men det är vad det är just nu. Vi kan inte laga den själva.

TT har sökt Mušović för en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons