Annons

Krayem tillbaka i Borås: "Har ouppklarade affärer"

Starkare – men också mer balanserad.Omar Krayem är tillbaka.– Jag hade ouppklarade affärer i Borås, säger guarden.
basket • Publicerad 7 oktober 2015

Det är Borås Baskets tredje kvartsfinal mot Uppsala. På läktarna trängs 2 360 personer. Artisten Sean Banan uppträder i Boråshallen och drar igång stämningen till "Diggidiggidiggidingdingding, här glider kingenin...". Och Omar Krayem gör entré.

– Det var en fantastisk kväll. Riktigt kul att få komma ut till den låten.

Annons

Tre säsonger senare gör guarden comeback i samma hall.

Är kungen tillbaka?

– Haha. Nej det skulle jag inte säga, vi är jämlikar allihop i laget... Men jag känner stödet och har förstått att många är glada över att jag är tillbaka.

Det är ett nytt Borås han återvänder till.

– När jag var här sist höll Jonas (Larsson) på att bygga klubben, och nu är den en av Sveriges bästa.

Solen bländar amerikanen som just nått toppen av Ryssbo klint.

– Wow, nu känner jag mig som en kung, säger han och tittar ut över Borås och den vidsträckta utsikten.

När Jonas Larsson kontaktade honom inför årets säsong var beslutet aldrig svårt.

– Han var den förste som signade mig som proffs. Han litade på mig, även om det var en chansning. Han fortsatte att hålla kontakten med mig efter att jag lämnat. Han kommer alltid vara en speciell person för mig.

Men det finns mer:

Annons

– Jag kände att jag hade ouppklarade affärer i Borås att ta hand om.

Som att vinna det där guldet?

– Det är fritt för tolkningar. Men jag är säker på att vi är tillräckligt starka för att kunna göra det.

Borås Baskets nygamla point guard har funderat mycket på säsongen.

– Borås har haft otur när det kommit till slutspel. Vi måste göra allt rätt från början. Nyckeln är att hålla oss skadefria. Jag vet att många förväntar sig att vi ska vinna guld, men jag skulle säga att målet är att få ut det allra bästa ur laget.

Krayem gjorde succé i Borås Basket förra vändan. Han gick hem hos publiken. Stack ut i sitt sätt att spela – och att snacka. På och utanför planen. Det skapade rubriker. Och ett rykte.

– Jag kände att jag hade mycket att bevisa. Jag var tvungen att visa för alla hur bra jag var.

Nu säger han sig ha mognat.

– Jag är äldre och inte lika självisk. Min roll är att leda laget som en pointguard och se till så vi spelar för varandra. Men det kommer inte bli svårt. Vi har ett grymt lag.

Även temperamentet har lagt sig – något.

Annons

– Då spelade jag mycket för publiken, jag skulle ge dem vad de ville ha. Boråsarna hade ännu inte fått upp intresset för basket så klubben eldade på och ville att jag skulle bjuda på riktig show. Jonas (Larsson) kom fram till mig inför varje match och sa "showtime". Och jag var ung och full av självförtroende.

Krayem fortsätter:

– Jag kommer aldrig kunna förändra min personlighet, men jag kan kontrollera mina känslor bättre nu. Jag är mer balanserad och vet när det är läge att fira, att fokusera, att få igång publiken eller bara slappna av och låta någon annan göra något.

Han ler.

– Men jag har fortfarande några tricks i skjortärmen... Jag vet att många skulle kalla mig kaxig. Men jag spelar basket och det handlar om att vinna.

Sist ventilerade guarden sina åsikter friskt även om de gick stick i stäv med coach Pat Ryan.

– Det där var aldrig något allvarligt. Det var saker som sas i stridens hetta. Jag var ung och omogen och det gick ut över coachen. Han gör ett bra jobb med laget och han låter mig vara som jag är. Vi har en ömsesidig respekt mellan oss.

När säsongen 2011/12 var över erbjöds Krayem förlängning, men han valde han att lämna.

– Jag ville utforska världen, komma underfund med vem jag är och se hur långt basketen kunde ta mig. Det var ett sorgligt beslut. Lite som att flytta hemifrån för att börja på college. Det är ledsamt, men man vet att det blir bättre i längden. Men jag vet också att jag gjorde många besvikna.

Han ångrar inte beslutet. Och de senaste åren har basketen bland annat tagit honom till Turkiet, Indonesien, Finland, Filippinerna, Mexiko och Ungern.

Annons

– Så gjorde jag en 360 graders vändning och kom tillbaka till Borås, haha.

Erfarenheten från alla klubbar inklusive Umeå har gett honom mycket.

– Jag var ung när jag kom till Borås och fick stor framgång på en gång. Då var det lätt att glömma vad som krävs för att hålla sig i toppen, jag slutade fokusera.

Nu har han hittat tillbaka till grunderna.

– Jag har blivit en bättre människa och inser vad som är viktigt i livet. Allt det där hänger ihop.

Största meriten i karriären hittills är de dryga två månaderna i somras i Filippinerna.

– Det var en stor grej. Ligan är full av NBA-spelare och 20 000 personer på läktarna. Vi spelare var som rockstjärnor. Det var hundratals fans med kameror utanför hotellen.

Han känner starkt inför hemmapremiären.

– Att dra på sig matchställ och gå ut i Boråshallen inför alla fans igen, det är en speciell känsla. Det väcker minnen. Jag kommer förmodligen inte sova mycket, och det kommer säkert kännas som att jag är 18 år igen. Men vi kommer bjuda dem på riktigt bra basket.

Foto: BT arkiv
Foto: BT arkiv
Fakta

Krayem

Född: 12 oktober 1986

Längd: 186 centimeter

Karriär som proffs:

‪2011-2012 Borås basket

2012 Stockholm Eagles

‪2012-2013 Kormend basket, Ungern

‪2013-2014 Honka basket, Finland

‪2014-2015 Umeå basket

‪2015 Cabraco basket, Mexico

2015 Global Port basket, PBA, Filippinerna,

Li EdqvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons