Annons

Kravet: Flytta OS från Kina

Över 160 människorättsorganisationer har tagit ställning.
Kravet: Flytta OS 2022 från Kina.
"IOK borde rätta till sitt misstag", skriver de i ett uttalande.
Olympiskt • Publicerad 9 september 2020
OS 2022 ska hållas i Kina. Arkivbild.
OS 2022 ska hållas i Kina. Arkivbild.Foto: MAJA SUSLIN / TT

2022 ska Peking arrangera vinter-OS.

Men det är inte alla som tycker det är en bra idé. 160 människorättsorganisationer har gått ihop i ett gemensamt uttalande till den internationella olympiska kommittén, IOK, i ett försök att flytta mästerskapet från Kina.

Annons

De larmar för att spelen 2022 till och med kan leda till mer förtryck i Kina. I brevet pekar de bland annat på att det blev en kraftig ökning av människoövergrepp efter sommar-OS i Peking 2008.

”IOK måste rätta till misstaget som gjordes när de Peking fick värdskapet för vinter-OS 2022. IOK måste förstå att den olympiska andan kommer att skadas ytterligare om de allt mer försämrade mänskliga rättigheterna runt om i Kina, helt ignoreras, skriver de i brevet till IOK:s ordförande Thomas Bach.

En presstalesperson för den kinesiska regeringen säger att landet motsätter sig gruppens försök att göra politik av sportevenemang.

Under onsdagen håller IOK:s exekutiva kommitté möte i Schweiz.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons