Annons

Kompisarnas svar till Asllani – vill vara öppna

Kosovare Asllani tycker att det är skönt att slippa ge intervjuer och står bakom Real Madrids tillknäppta mediepolicy.
Landslagskompisarna är inte lika imponerande.
Fotboll • Publicerad 2 mars 2022
Kosovare Asllani ställer gärna upp på intervjuer i landslagssammanhang. I klubblaget Real Madrid är det desto svårare för journalister att få tillgång.
Kosovare Asllani ställer gärna upp på intervjuer i landslagssammanhang. I klubblaget Real Madrid är det desto svårare för journalister att få tillgång.Foto: Pontus Lundahl/TT
Fridolina Rolfö och Caroline Seger tackar publiken efter VM-kvalsegern mot Georgien i Göteborg förra året. Arkivbild.
Fridolina Rolfö och Caroline Seger tackar publiken efter VM-kvalsegern mot Georgien i Göteborg förra året. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

De svenska fotbollsdamerna är ett öppet och tillgängligt landslag. På varje samling är det stor tillgång till spelarna, och i princip samtliga i den svenska truppen måste vid åtminstone ett tillfälle varje landslagsfönster ställa upp på intervjuer, även utanför match.

Annat är det i spanska Real Madrid. Där får spelarna, bland andra svenska mittfältsstjärnan Kosovare Asllani, endast uttala sig i klubbens egna kanaler.

Annons

– Jag tycker att det är bra att vi inte är tillgängliga hela tiden, det är professionellt, sade Kosovare Asllani till TT under Algarve Cup nyligen.

– Och med tanke på hur jag under åren i Spanien har sett att spansk media fungerar, så kan jag förstå att man väljer att använda sig av egna kanaler och inte blandar in media utifrån. För det är otroligt mycket ”fake news” i Spanien.

"Inte ens nått mig"

TT: Är det omöjligt att få en intervju med dig när du är med Real Madrid?

– Har du testat?

TT: Inte på sistone.

– Då är du den ende som inte har gjort det, tror jag.

– Jag tror att otroligt många svenska medier har velat göra intervjuer med mig. Och det har inte ens nått mig.

Rolfö vill vara tillgänglig

Real Madrid utgör fortfarande ett undantag, i alla fall på damsidan. Och så får det gärna fortsätta vara, säger ett annat Spanienproffs, Barcelonas Fridolina Rolfö.

– Det är en del av charmen med damfotbollen, att vi är tillgängliga och att vi tar oss tid. Men det beror på i vilken mängd det är också. Om det är hela tiden så förstår jag också att man behöver begränsa. Men som vi har det så tycker jag att det är viktigt att vara öppen, i landslag som klubblag, säger Rolfö.

Barcelona har inga restriktioner likt dem som finns i Real Madrid, säger 28-åringen.

Annons

– Jag gillar sättet vi jobbar på i Barcelona. Där vill man synliggöra damfotbollen och visa upp den produkt man har. Så för min del och för klubbens del är det viktigt att finnas tillgänglig.

"Vara lite ego"

Atlético Madrid-målvakten Hedvig Lindahl har ändå viss förståelse för Real Madrids beslut. Inte minst ur perspektivet att vissa spelare, som hon själv, länge tagit strid för damfotbollen genom att ge tid till journalister.

– Det där är lite svårt. För jag kände när jag flyttade till Spanien att det var rätt skönt att få lite distans. Man hade tagit striden och pratat om mer synlighet och så här, och någonstans var det kanske skönt att vara lite ego, och bara få spela fotboll, säger Lindahl.

Men, tillägger hon, det som är bäst för individen är förmodligen ändå ingen bra helhetslösning.

– Om alla stängde till helt skulle det ju inte bli bra. Men Real är rätt så nya i gamet och försöker kanske få ordning på hur allt funkar på damsidan. De kanske ändrar sig framöver.

Caroline Seger, lagkapten i både landslaget och Rosengård, är antagligen den svenska damspelare som gjort flest intervjuer de senaste åren. Att "göra media" är inte det roligaste hon vet, medger hon. Samtidigt inser hon värdet av det.

– Vi behöver fortfarande synas och höras och ta plats. Sedan förstår jag att det är en varumärkesgrej också, de (Real) ligger på en helt annan nivå i den klubben än vad damklubbar generellt sett gör. Om det är deras policy så förstår jag att spelarna måste följa det. Men jag vill fortfarande att vi ska vara röster utåt och få prata fritt, säger Seger.

– Om vi ska framåt och vill synas och höras, så måste vi ta den platsen också.

"Aldrig varit skygg"

Kosovare Asllani säger i ena andetaget att hon har full förståelse för att det finns problem med klubbens mediepolicy. I nästa, säger hon:

Annons

– Jag tycker att man ska kunna välja sina tillfällen, och med unika journalister.

TT: När du säger unika journalister, vad menar du då?

– Jag tror att man väljer sina journalister, det brukar väl funka så. Inom herrfotbollen också. Eller?

TT: Är det verkligen bra?

– Jag vet inte. Jag är inte expert. Men jag har aldrig varit skygg för att lyfta damfotbollen när tillfälle ges, och det kommer jag att fortsätta göra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons