Annons

Klubbägare ber om ursäkt i sexhärvan

Portland Thorns visste om tränaren Paul Rileys övergrepp mot spelare, och sparkade honom 2015, men valde att inte gå ut med anledningen. Nu ber ägaren, Merritt Paulson om ursäkt.
"Till syvende och sist kunde vi ha gjort mer. Jag ber om ursäkt till Mana (Shim), Sinead (Farrelly) och alla andra som mår dåligt på grund av det", skriver han i ett öppet brev på klubbens .
Fotboll • Publicerad 5 oktober 2021
Portland Thorns klubbägare ber om ursäkt i NWSL-härvan. Genrebild.
Portland Thorns klubbägare ber om ursäkt i NWSL-härvan. Genrebild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det var 2015 som tränaren Paul Riley sparkades av sin dåvarande klubb, Portland Thorns. I pressmeddelandet stod endast att hans kontrakt inte skulle förnyas, utan att gå in på någon specifik anledning.

Bakom kulisserna fanns misstanke om sexuella övergrepp sedan spelaren Mana Shim slagit larm. Ytterligare en spelare, Sinead Farrelly, har senare trätt fram.

"Trodde det var rätt"

Annons

Klubbägaren Merritt Paulson skriver i ett öppet brev på klubbens hemsida att klubben utredde och sparkade Riley så fort Shim trätt fram, han ångrar dock att klubben inte varit öppen med anledningen. Merritt skriver att pressmeddelandet om att Rileys kontrakt inte skulle förnyas var för att "vi då trodde att det var rätt att göra så för att respektera spelarens privatliv." I dag har han dock en annan åsikt.

"Jag beklagar verkligen vår roll i det som uppenbarligen är systematiskt misslyckande inom kvinnlig proffsfotboll."

Merritt menar dock att klubben informerade den amerikanska högstaligan för damer, NWSL, om resultatet av utredningen mot Riley.

"Men till syvende och sist kunde vi ha gjort mer. Jag ber om ursäkt till Mana (Shim), Sinead (Farrelly) och alla andra som mår dåligt på grund av det", skriver han.

Övergrepp i flera lag

"Jag välkomnar alla utredningar som kommer att startas. Jag välkomnar det här ögonblicket för positiv förändring i både vår egen organisation och i NWSL, och är fullt beslutsam om att driva den. Det skulle kommit tidigare, men det måste komma."

Härvan uppdagades förra veckan när tidningen The Athletic publicerade uppgifter om att Paul Riley utsatt spelare i flera olika lag för sexuella ofredanden och övergrepp i över tio års tid.

Det amerikanska fotbollsförbundet har startat en utredning och Paul Riley har sparkats från sitt tränarjobb i North Carolina. Riley nekar till anklagelserna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons