Annons

Klart: Boden får lämna hockeyettan

Efter en lång konflikt är det nu klart: Boden får lämna organisationen hockeyettan.
Det beslutades enhälligt på ett extra årsmöte.
Ishockey • Publicerad 4 maj 2022

Under det extra årsmötet fanns bara en punkt: Bodens ansökan om att få lämna den ideella föreningen hockeyettan.

Och det gick undan att ta sig igenom den korta agendan.

Annons

"På mötet beslutades det enhälligt att bevilja Bodens ansökan", skriver ligaorganisationen på sin webbplats.

"Vi beklagar att de vill lämna", säger ligaorganisationens Håkan Svensson, som varit ordförande sedan i januari, till webbplatsen.

"Boden är ett fint varumärke inom svensk hockey och de är välkomna tillbaka någon gång i framtiden om de vill tänka om."

Nu är frågan om Boden får spela i hockeyettan nästa säsong, trots att de numera inte tillhör ligan.

"Det är inte en fråga för oss, det är en fråga för Svenska ishockeyförbundet och det finns redan en öppen dialog där", säger Svensson.

Fakta: Detta har hänt i hockeykonflikten

Boden gick till Riksidrottsnämnden (Rin) för att få lämna hockeyettan, eftersom ligan inte gav Boden rätt att bestämma över tv-rättigheterna till hemmamatcherna.

Rin, idrottens högsta dömande instans, gav Boden rätt. Men Svenska ishockeyförbundet hävdade att Rin inte är behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler och har sagt att det endast är medlemmarna som kan ändra i tävlingsbestämmelserna, eller Riksidrottsförbundets styrelse.

Rin beslutade i januari att ge Boden dispens från kravet att tillhöra ligaorganisationen hockeyettan. Boden har nu begärt att få gå ur hockeyettan.

Riksidrottsförbundets styrelse beslutade i torsdags att tvinga Svenska ishockeyförbundet att ändra sina tävlingsbestämmelser så att Boden, och andra klubbar som exempelvis Karlskrona, får tillåtelse att stå utanför ligaorganisationen. Hockeyförbundet måste ändra sina tävlingsregler senast den 15 augusti. Förbundet är kritisk till att RF går emot den skiljedom som gav hockeyettan rätt.

Hockeyettan tog strid mot Boden i domstol eftersom klubben inte följde avtalet med ligan och fick rätt i hovrätten i det ena ärendet i februari. Ytterligare en hovrättsdom ska komma inom kort.

Under en period under hösten vägrade ett antal lag att spela bortamatcher i Boden eftersom Boden inte går med på ligans uppgörelse om tv-avtal. De lagen tilldömdes förlust med 0–5 i matcherna.

Även lag i södra serien bojkottade bortamatcher mot Karlskronas eftersom Karlskrona vägrat att skriva på något avtal med hockeyettan på grund av det gemensamma tv-avtalet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons