Annons

Kinaresan som kan bli OS-guld värd: "Skitviktig"

Det är ingen barnlek att komma in i Kina, men i mellandagarna ska de svenska vallateamen förhoppningsvis få komma dit och göra tester i OS-snön.
Olympiskt • Publicerad 11 november 2021
Frida Karlsson och övriga svenska skidåkare ska förhoppningsvis ha rätt valla under skidorna i OS. Arkivbild.
Frida Karlsson och övriga svenska skidåkare ska förhoppningsvis ha rätt valla under skidorna i OS. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Arkivbild.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

De svenska landslagen i längdskidor och skidskytte har tillsammans tagit många medaljer i de senaste olympiska spelen, inte sällan med god hjälp av närmast perfekt valla under skidorna.

Men inför OS i Peking har förberedelsearbetet varit ovanligt svårt på grund av coronapandemin. De blågula vallateamen har inte kunnat besöka Kina på nästan två år, men planen och förhoppningen är att de får skicka en liten delegation till OS-spåren i mellandagarna.

Annons

– Ja, det är i samband med en testtävling, en nationell tävling, där skidskytteanläggningen ska testas. Då får man komma dit och testa i rätt spårsystem, säger SOK:s Peter Reinebo.

"Väldigt bra skidor"

Sverige är inte ensamt om att få skicka vallare till Zhangjiakou, där de olympiska skid- och skidskyttetävlingarna avgörs. Men det gör inte resan mindre viktig, eftersom vallningen ofta har varit ett svenskt medaljvapen.

– Vi har ju haft väldigt bra skidor i längd och skidskytte under de senaste spelen, det har varit väldigt lyckat ändå från 2006 och framåt skulle jag vilja säga. Och det har berott på att vi har lagt tid och kraft och pengar på att göra mycket tester, säger Reinebo.

OS-snön i Kina har också sina speciella utmaningar.

– Den är väldigt torr och bara konstsnö. Sen är det ju på höjd så det blir speciella kristaller, dessutom finns det en del sand i luften som blåser in från Gobiöknen. Så det blir en konkurrensfördel att behärska det, säger SOK-chefen.

Norge gör samtidigt ett lite annat vägval och tackar nej till erbjudandet att åka till Kina i mellandagarna. Till nyhetsbyrån NTB säger de två norska vallningscheferna att det passar illa mitt i en hektisk period, men de kommer å andra sidan ha folk på plats vid nordisk kombinationstävlingar första helgen i december.

Laddar i Italien

OS inleds den 4 februari och det första gänget från Sveriges trupp väntas resa till Kina den 27 januari. Landslagen i längdskidor och skidskytte ska dessförinnan höghöjdsladda i Italien (Seiser Alm respektive Martell) och sedan använda den sista tiden inför spelen till att tidsacklimatisera sig samtidigt som man får känna på OS-spåren.

Att ha ett förläger i Asien, likt det i Japan inför senaste OS i Pyeongchang, var aldrig riktigt aktuellt.

– I Kina finns inte bra träningsmöjligheter för de här idrotterna, och det har inte med pandemin att göra. Sedan hade vi ett resonemang, för länge sedan, om att ha förläger i Japan. Men snösituationen där är väldigt osäker, det kan vara så att det snöar så in i bängen och då missar man några skiddagar. Det är inte värt det, Europa är mycket mer stabilt, säger Reinebo.

Fakta: Medaljer i senaste OS

I OS i Pyeongchang 2018 tog Sverige totalt sex medaljer i längdskidor och fyra i skidskytte.

Medaljer, skidor:

Guld: Charlotte Kalla (skiathlon), Stina Nilsson (sprint).

Silver: Kalla (10 km), Nilsson/Kalla (sprintstafett), damlaget (stafett).

Brons: Nilsson (30 km).

Medaljer, skidskytte:

Guld: Hanna Öberg (distans), herrlaget (stafett).

Silver: Damlaget (stafett), Sebastian Samuelsson (jaktstart).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons