Annons

Karlsson ger hopp

Hockeypremiären blev onödigt bra. Det var inte första matchen Tre Kronor behövde vinna. Det är OS-turneringens sista.
Sport • Publicerad 13 februari 2014
Foto: Mark Humphrey

Finalen i Sotji spelas nästa söndag klockan 13. Efter 4–2 mot Tjeckien befarar jag att det genast blir feta och uppfordrande guldrubriker i kvällspressen.

Så brukar det vara – och inte finns det några skäl att lyssna på alltför uppskruvade förväntningar.

Annons

Den moderna hockeyhistorien visar att inledningsmatchen inte har någon större betydelse. Tvärtom finns många exempel på just motsatsen.

Lyckad start förvandlades till snabba avsked från Nagano-OS 1998, från Salt Lake City-OS 2002 och Vancouver-OS 2010.

Segare öppning ledde till olympiska guldmedaljer i Lillehammer 1994 och Turin 2006.

I går smällde kronorna på med en glänsande förstaperiod och 2–0. Efter pausen snurrade det på lika vildsint och ledningen växte till 4–0.

Vägvisare var en kille som fick sin hockeyfostran i Borås. Nåja, Erik Karlsson spelade sju allsvenska matcher för BHC säsongen 2008–09, utlånad från Frölunda.

Sedan dess har Landsbro-killen utvecklats till NHL:s vassaste back. Nu briljerade han med offensiv och skott av oerhörd styrka. Hans två mål i power play visar att Tre Kronor här har en extrem tillgång.

Efter turneringens första mål av Karlsson fyllde Patrik Berglund på med 2–0. Båda gångerna assisterade Oliver Ekman-Larsson.

Ni som kan BHC:s allsvenska historia minns att de båda pojkarna besökte Borås ishall, med Västerås IK respektive Leksands IF.

Tiderna förändras.

Karlsson och Ekman-Larsson bildar ett backpar som blir spännande att följa i OS. Framåt håller de världsklass. Men hur klarar de sig defensivt mot lag som Kanada och USA?

Annons

Tjeckien samlade ihop sina frustrerade känslor och kom tillbaka under matchen andra hälft. Kanske bara nyttigt med en tankeställare.

Scenförändringen (svenskt lättsinne?) hade det goda med sig att Henke Lundqvist fick ge besked: New York Rangers stjärnmålvakt är ?i form.

I morgon spelar kronorna mot Schweiz. Vinaren där lär ge gruppseger och genväg till en lättare kvartsfinal.

Med undantag för Jimmie Ericsson, Skellefteå, har Sverige NHL-spelare rakt igenom. Men 15 man är OS-debutanter och saknar rutin från den största av turneringar.

Försök ligga lågt med guldkraven.

TV3 fortsätter med rakt igenom kvalitetsfylld OS-bevakning. Det gäller allt från förhandsreportage med härlig närvarokänsla.

I går kunde man följa med Rysslands-kännaren Malcolm Dixelius på ett känslofyllt besök till kyrkogården i Jaroslavl. Där vilar spelarna i hockeylaget Lokomotiv efter den tragiska flygolyckan där Stefan Livh fanns bland offren.

Ett annat lysande reportage gjorde Frida Nordstrand om NHL-stjärnan Nicklas Bäckström. Det innehöll inte bara en visit till hans flashiga hus i Ottawa, utan framförallt till barndomshemmet i Mackmyra by utanför Gävle.

Bäckströms avslutande ord avslöjar att alla dollarmiljoner inte förändrat hans ödmjuka stil:

”Jag glömmer aldrig var jag kommer ifrån”.

Annons

JA!

Håkan Södergren är född till expertkommentator i hockey.

NEJ!

Slagsmål även i damhockeyn, USA-Kanada. Sluta med sånt!

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons