Kane fixade Chicagos första seger

Efter nio förluster och efterspelet efter skandalen om sexuella övergrepp 2010 kunde Chicago för första gången i höst fira en seger. Stjärnan Patrick Kane såg nästan på egen hand till att det blev 5–1 mot Ottawa.
Ishockey • Publicerad 2 november 2021
Chicagos Patrick Kane jublar efter sitt tredje mål mot Ottawa.
Chicagos Patrick Kane jublar efter sitt tredje mål mot Ottawa.Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Det krävdes att en stjärna skulle komma tillbaka för att Chicago skulle ta sin första seger för säsongen.

Patrick Kane, med över tusen NHL-matcher i bagaget, hade bara hittat rätt en gång i höst, och Chicago stod på noll vinster efter nio matcher.

Efter nattens match mot Ottawa är segernollan spräckt och Kane kan fira säsongens första hattrick.

– Det känns riktigt bra att ha fått den första segern, nu kan vi släppa det, säger Kane efter matchen.

Snabba mål i tredje

Forwarden har varit borta i fyra matcher, med befarad covid-19. Men mot Ottawa var han tillbaka, till synes friskare än någonsin.

– Jag hade lite symptom i början av karantänen men efter några dagar kände jag mig bra. Men eftersom jag hade symptom säger reglerna att jag var tvungen att hålla mig borta i tio dagar. Det är så det är.

Med minuten kvar av första perioden låg han bakom Brandon Hagels 1–0. Andra perioden hann sedan knappt börja innan Kane i en tilltrasslad situation petade in 2–0.

– Äntligen, det är väl det minsta mana kan säga. Det känns riktigt bra att ha suddat bort den där nollan, men vi är inte klara än, nu måste vi bygga vidare på det här, säger Hagel, som även gjorde 3–0 i tredje perioden.

För Chicago gav aldrig gästerna chansen att komma tillbaka och i slutperioden hann hemmaidolerna göra ytterligare två mål inom 90 sekunder – ett med förarbete av Erik Gustafsson – innan en reducering kom. Med 13 minuter kvar att spela släckte så Kane allt hopp för Ottawa när han fri med målvakten Matt Murray satte pucken mellan burväktarens ben.

– Det är klart att det har hänt en hel del och trots att jag inte har varit en del av laget de senaste tio dagarna har jag kunnat känna bördan som har hängt över oss, säger Kane.

Turbulent efter skandalen

Bördan gäller inte bara de dåliga resultaten på isen. Chicago har skakats av utredningen om sexuella övergrepp av en assisterande tränare mot spelaren Kyle Beach 2010. Sedan utredningen presenterades för en vecka sedan har bland andra lagets general manager Stan Bowman avgått. Han var en av dem som kände till övergreppen, utan att agera.

På måndagen, några timmar före matchen mot Ottawa, bad NHL-kommissionären Gary Bettman den drabbade Kyle Beach om ursäkt för vad som hänt och hur NHL agerat.

I en första kommentar efter att utredningen offentliggjorts sade han att ligan "inte kunde känna mer för det trauma Kyle har tvingats gå igenom. Vårt mål är att göra vad som krävs för att kunna gå vidare".

– Jag sade till Kyle i lördags att jag tycker att han har varit modig, i synnerhet den här senaste veckan, sade Bettman.

Förutom Bowman har ytterligare en högt uppsatt person i Chicagos ledning avgått och klubben får böta två miljoner dollar. Dessutom har Chicagos dåvarande tränare, Joel Quenneville, nu i Florida Panthers, lämnat sitt uppdrag.