Kalmar vann Smålandsderbyt

Innan matchen var det psykningar åt både höger och vänster.
Sport • Publicerad 23 maj 2013

När 90 minuter hade spelats stod Kalmar som vinnare av både tre poäng och otroligt mycket prestige efter seger 3–1 (2–0) i Smålandsderbyt mot Öster.

Prestigeladdat är bara förnamnet. Första Smålandsderbyt mellan Kalmar och Öster sedan 2006 lockade storpublik, drygt 11 000, och det gick nästan att ta på spänningen innan avspark.\~

Öster kom till matchen som ett stukat lag. Fem raka förluster i allsvenskan gör inte direkt underverk för självförtroendet. Kalmar har presterat bättre, ja till och med gått överraskande bra med tanke på att skadelistan har tangerat tvåsiffrigt sedan allsvenskan drog igång.\~

Att anspänningen bland spelarna var stor märktes i början av första halvlek, det var mycket snedsparkar och tekniska misstag. Undantaget en spelare. Matchen var bara åtta minuter gammal när Kalmaranfallaren Papa Diouf snappade upp en långboll och placerade in 1–0.\~

Diouf låg även bakom 2–0, då han fälldes när han var på väg igenom och fick frispark. Den tog Melker Hallberg hand om. Den 17-årige supertalangen smekte bollen över muren och in i mål, och tog därmed revansch på sig själv då han minuterna innan prickat ribban från öppet läge.\~

Öster tog 45 minuter på sig att vakna till. Första avslutet kom i första minuten av andra halvlek och minuterna senare prickade Denis Velic in reduceringen. Öster jagade sedan desperat en kvittering, men närmare än en ribbträff av Mario Vasilj kom de inte. I stället kunde inhoppare Jonathan McDonald punktera matchen för Kalmar när han satte 3–1 i 90:e minuten.