Annons

Kalla och Karlsson kör i Tour de Ski

Charlotte Kalla finns med i Sveriges trupp till Tour de Ski.
10-kilometersloppen i Lenzerheide, Oberstdorf och Val di Fiemme runt nyår är tre av Kallas sista chanser att kvalificera sig till vinter-OS i Peking.
Skidor • Publicerad 20 december 2021
Charlotte Kalla efter 39:e-platsen på tio kilometer fritt i Lillehammer. Arkivbild.
Charlotte Kalla efter 39:e-platsen på tio kilometer fritt i Lillehammer. Arkivbild.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Charlotte Kalla, tillsammans med Sixten Jernberg Sveriges främsta vinterolympier genom tiderna med nio medaljer, återfanns utanför Sveriges världscuptrupp i samband med det senaste distansloppet i Davos den 12 december.

När de 14 blågula åkarna till Tour de Ski presenterades var den 34-åriga veteranen, som jagar en OS-biljett till vinterspelen i Peking i februari, tillbaka. Även Sveriges storstjärna Frida Karlsson är med, men inte sprintspecialisten och världscupledaren Maja Dahlqvist.

Annons

"Vi har några aktiva som valt att stå över touren för att hinna få en träningsperiod, men OS-klara åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jens Burman och Oskar Svensson har Tour de Ski som en del i planen för det som kommer senare i vinter", säger landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

Svag säsongsstart

Stundande 10-kilometerslopp i Lenzerheide, Oberstdorf och Val di Fiemme runt årsskiftet är några av Charlotte Kallas sista chanserna att kvala in till OS.

Kalla har i sina tre individuella världscuptävlingar den här säsongen som bäst slutat på 18:e plats, jaktstarten över 10 kilometer i fri stil i Ruka i slutet av november.

Sveriges olympiska kommittés (SOK) grundkrav för att bli uttagen till OS är att en aktiv eller ett lag ska ha visat resultat för att konkurrera om en placering bland de åtta främsta på ett OS.

Finns en nervositet

När säsongens hittills enda världscupstafett arrangerades i Lillehammer var Charlotte Kalla med i Sveriges andralag som slutade på tionde plats.

I en tidigare intervju med TT medgav Kallas tränare Magnus Ingesson att det finns en känsla av press och nervositet inför OS-uttagningen.

– Det är klart, det finns alltid sådana tankar. Samtidigt tycker jag att hon hanterar det väldigt bra. Vi behöver inte spekulera i att det är därför som hon inte åkt så jättebra sedan Gällivare (Sverigepremiären i november), sade han.

Fakta: Sveriges trupp till Tour de Ski

Damer: Ebba Andersson, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Louise Lindström, Moa Lundgren.

Herrar: Gustaf Berglund, Viktor Brännmark, Jens Burman, Calle Halfvarsson, Anton Persson, Eric Rosjö, Oskar Svensson.

Fakta: Sveriges trupp till Tour de Ski

Tour de Ski innefattar sex världscuptävlingar på åtta dagar i Schweiz, Tyskland och Italien den 28 december–4 januari.

28 december, Lenzerheide: sprint (fri stil), 1,5 kilometer (damer och herrar)

29 december, Lenzerheide: distans (klassisk stil), 10/15 k (d+h)

31 december, Oberstdorf: distans (f), masstart, 10/15 k (d+h)

1 januari, Oberstdorf: sprint (k), 1,2/1,5 k (d+h)

3 januari, Val di Fiemme: distans (k), ms, 10/15 k (d+h)

4 januari, Val di Fiemme: distans (f), ms, finalklättring, 10 k (d+h)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons