Annons

Kalla har fått upp OS-farten

Charlotte Kalla bjöd på medaljfart i OS-genrepet. Tredjeplatsen i lördagens millopp i världscupen i italienska Toblach visade att den svenska skiddrottningen kan åka riktigt fort i klassiskt även under svåra förhållanden.
Sport • Publicerad 1 februari 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Om Charlotte Kalla är ett medaljhopp på alla distanslopp i OS, så är Marit Björgen guldfavorit i alla. Norskan utklassade konkurrenterna på 10 kilometer klassiskt i Toblach och var 36,7 sekunder före landsmaninnan Therese Johaug och 42,9 före Kalla.

Kalla fick fina kvitton en vecka före OS-starten:

Annons

Hon är ett pallnamn i klassiskt även när det är svårvallat och svårbemästrade förhållanden.

Formen är på plats inför OS, som inleds med 15 kilometer skiathlon kommande lördag.

– Det var skönt att jag behärskade föret så bra. Och det kändes som att jag hade bra fart, sade Kalla.

När Kalla sensationellt blev tvåa efter Justyna Kowalczyk på samma distans, 10 kilometer klassiskt med individuell start, i Lillehammer före jul hade hon både Björgen och Johaug bakom sig. Nu var det polskan Kowalczyk som var efter, som femma. Åkare som fristilsspecialisten Kalla tidigare inte kunnat mäta sig med i klassiskt.

Då var det kallt och hårda spår.

Nu var det blött, lösa spår och klisterföre.

Och hennes vallare Mats Eklund är redan på plats i Sotji, så Mikael Jonsson fick hoppa in – med lyckat resultat.

– Jag testade sex par skidor före loppet, det är mycket. Men jag kände mig trygg med Mikael och hade kanonbra skidor, både fäste och glid.

De allra flesta toppåkarna valde att åka på ruggade skidor, utan valla. Kalla valde vallat.

– Klistret kändes tryggare och det var lika bra glid så det var ett lätt val, sade hon.

Annons

Greppet att åka till Toblach först på lördagsmorgonen, för att få maximal tid på höghöjden i Seiser Alm, fungerade.

– Vi åkte halv sju i morse, det är en ganska normal tid för mig, konstaterade Kalla.

– Men jag var osäker på hur det skulle kännas att komma ner från Seiser Alm först i morse och tävla utan att ha kört på den här höjden. Det var som att jag hade en fart och ingen överfart. Jag hoppas jag har en överväxel kvar.

Efter det nästan två veckor långa höghöjdslägret ska formen vässas under dagarna fram till OS.

– Dels blir det några dagar med lite mindre träning, sedan också några tuffa fartpass i Sotji. Pass som jag både våndas och ser fram emot.

Att Kalla står i svensk särklass visade sig ännu en gång. Av övriga svenskor kom Britta Johansson Norgren på 19:e plats, Sara Lindborg på 27:e med Anna Haag närmast bakom sig. Emma Wikén blev 33:a och utan världscuppoäng.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons