Annons

Mariedal cup ställs in – hoppas på statligt stöd

Beslutet är fattat – Mariedal cup ställs in i år på grund av coronapandemin.
Då planerar föreningen redan för återkomsten 2021 – men hoppas också på statligt stöd för uteblivna intäkter på över en kvarts miljon kronor.
– En tuff smäll, säger Anita Zetterman.
Futsal • Publicerad 23 september 2020
Mariedal cup tvingas ställa in sin 43:e upplaga på grund av coronapandemin, men Anita Zetterman och Göran Nyberg har redan siktet inställt på 2021.
Mariedal cup tvingas ställa in sin 43:e upplaga på grund av coronapandemin, men Anita Zetterman och Göran Nyberg har redan siktet inställt på 2021.Foto: Oskar Pålsson

Hon och Göran Nyberg, båda starkt förknippade med Mariedal cup och med sedan starten 1978, lämnade beskedet på onsdagseftermiddagen. Det fattades på ett möte i måndags kväll.

– Det känns ledsamt och tomt – men också helt rätt. Mariedal cup är inte genomförbart i år, och även om restriktionerna hade det inte känts bra att anordna något sådant här i år, säger Zetterman och utvecklar:

Annons

– Dels skulle en höjning till 500 från nuvarande 50-gräns vad gäller publik inte hjälpa oss eftersom det skulle kräva så mycket på säkerhetsfronten. Det regelverket är mer framtaget för en allsvensk match i två timmar än på en cup som varar i 48 timmar. Och dels vet vi att ungdomar som tittar på cupen inte sitter med en och en halv meters mellanrum på läktaren.

Mariedal cup gör ett uppehåll.
Mariedal cup gör ett uppehåll.Foto: Sanna Tedeborg

Mariedal cup skulle ha spelats 6–8 november och hittills hade ett 30-tal lag anmält sig, varav en tredjedel i den nyinstiftade F19-klassen. Samtliga anmälda lag får anmälningsavgiften tillbaka.

Vad innebär det här ekonomiskt för Mariedals IK?

– Vi har redan lagt ut ungefär 30 000 kronor på inbjudningar och andra tidiga utgifter, men i övrigt har vi försökt hålla i alla möjliga kronor eftersom vi så klart anat att det skulle kunna bli så här, säger Göran Nyberg. Sedan brukar cupen generera ett plus på ungefär 250 000–300 000 kronor, så det är stora summor det handlar om. Nu hoppas vi få del av det statliga stödpaketet.

”Vi har bestämt oss för att lägga den tiden som nu blir över på att sätta en extra vass organisation inför nästa års Mariedal cup.”
Anita Zetterman.

Zetterman och Nyberg är nedstämda över beslutet – men ser ändå optimistiskt på framtiden.

– Vi har bestämt oss för att lägga den tiden som nu blir över på att sätta en extra vass organisation inför nästa års Mariedal cup, och ska faktiskt använda lördagen som cupen skulle ha spelats, 7 november, till att samla människor som kan utveckla cupen, säger Zetterman.

Någon detalj som du kan kittla med redan nu?

– Nej, vi har haft fullt fokus på årets cup fram till nu, så det får bli framöver. Men vi hoppas kunna ta del av olika åsikter, vad Mariedal cup-publiken skulle vilja se för förändringar.

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons