Annons

Johanssons glädje – slog ut Häcken

Han värvades för sex veckor sedan, efter att inte ha spelat fotboll på elitnivå alls i ett par år.
Nu är målvakten Jonatan Johansson och hans Klaksvik ett skrällgäng i kvalet till Champions League. På onsdagen slog man ut Häcken, efter straffar i Göteborg.
Fotboll • Publicerad 3 augusti 2023
Jonatan Johansson, svensk målvakt i färöiska Klaksvik, jublar under den avgörande straffläggningen mot Häcken i Champions League-kvalet.
Jonatan Johansson, svensk målvakt i färöiska Klaksvik, jublar under den avgörande straffläggningen mot Häcken i Champions League-kvalet.Foto: Adam Ihse/TT

Klaksvik är Färöarnas näst största stad, med cirka 5 000 invånare. Klubben KI är stadens fotbollsstolthet, och har vunnit Färöarnas liga två år i rad.

Nu gör KI Klaksvik succé i kvalet till Champions League. I första omgången slog man ut den ungerska före detta storklubben Ferencvaros, efter seger med 3–0 i Budapest.

Annons

I andra omgången besegrades Häcken, efter 0–0 i Klaksvik och seger på straffar för färöingarna i Göteborg.

"Största som hänt"

I målet står en svensk fotbollsdoldis: Jonatan Johansson, 31, med förflutet i bland annat Ljungskile.

– Glädjen är svår att sätta ord på. Den är enorm, säger Johansson en stund efter straffavgörandet.

– Det är det största som hänt i klubben någonsin, säger han om Klaksviks avancemang till tredje omgången i Champions League-kvalet.

Klubben är nu garanterad att få delta i ett gruppspel i någon europeisk cup under hösten – som minst i Conference League, om man skulle förlora alla kommande kvaldueller.

– Och det är det överlägset största som hänt mig, tillägger Jonatan Johansson.

– För sex veckor sedan spelade jag inte fotboll alls.

Elektriker i Oslo

Johansson lade handskarna på hyllan och avslutade sin karriär för två år sedan. Han jobbade som elektriker i Oslo när KI Klaksvik hörde av sig. Klubbens norske tränare Magne Hoseth hade sedan tidigare fått ett bra intryck av svensken.

Jonatan Johansson åkte till Färöarna och skrev fotbollshistoria. Han höll nollan i båda matcherna mot Ferencvaros och i den första mot Häcken.

Matchen på Hisingen blev annorlunda. 2–2 vid full tid, 3–3 efter förlängning. Men Jonatan Johansson räddade Häckens sista straff (från Simon Sandberg) och blev hjälte ändå.

Annons

– Det var mycket lägen åt båda håll. Men kanske lite temposvagt ibland, säger Johansson om matchen.

– Jag tycker vi skapar mer lägen än vad jag hade förväntat mig.

Niobackslinje

Jonatan Johansson tycker att man inte ska vara alltför kritisk mot Häckens insats:

– Vi spelar ju med niobackslinje ibland. Det är svårt att penetrera, säger Jonatan Johansson glatt.

I nästa omgång av CL-kvalet ställs Klaksvik mot det norska mästarlaget Molde.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons