Annons

Jenny hoppas slippa fler fotfel

Månader av rehabilitering är över. Ulricehamns orienteringsstjärna Jenny Johansson gör snart comeback i skogen.
– Men för en riktig elitsatsning måste foten bli lite bättre.
Sport • Publicerad 26 januari 2008
Jenny Johansson är glad att hennes häl ser ut att hålla för en hyfsat hård satsning.
Jenny Johansson är glad att hennes häl ser ut att hålla för en hyfsat hård satsning.Foto: Mikael Forslund

ORIENTERING FALUN

Jennys försäsong 2007 präglades av skador och under Tiomila i april slog olyckan till. Två tredjedelar av hälsenan slets av. Jenny tvingades till operation. Tävlingssäsongen, med VM i Ukraina som främsta mål, fick avbrytas.

Annons

Rehabiliteringen har gått långsamt och i olika faser. Första två veckorna tillbringades i gips. Därefter hjälpte ett slags pjäxa Jenny att belasta foten.

Beslutsamt men lite uppgivet påbörjade hon vägen tillbaka.

– Det tog ett par månader att bara kunna gå riktigt igen. Hälsenan kortades ju vid operationen och det tog tid att tänja ut den, berättar hon.

I början av oktober började hon löpträningen. Jenny berättar optimistiskt att denna rehabiliteringen känns som den bästa hon gått igenom:

– Det känns stabilt, säkrare än förut. Jag har haft tid att komma tillbaka och har arbetat metodiskt.

Hon har sprungit ungefär varannan dag och byggt ut passen till just under en timme. I tisdags kväll gav hon sig ut på ett första fartpass.

När BT når henne efter passet meddelar hon glatt:

– Jodå, det gick bra. Det var ett positivt besked och nu ska jag försöka lägga in mer fart i mina löppass. Jag hoppas kunna göra ett par tre sådana i veckan.

– Jag måste testa själv, se vad foten klarar, ibland blir det ett kliv tillbaka eftersom den inte är mogen för mer belastning, säger hon eftertänksamt.

– Visst känner jag en viss skillnad i foten fortfarande. Den blir öm och stel ibland när jag anstränger den extra men generellt känns det bra, tillägger hon övertygande.

Annons

Jenny satsar på att kunna vara med när tävlingssäsongen börjar men första målet är att kunna delta i klubbstafetter och mindre lopp.

– En elitsatsning däremot innebär en massa extrapass, kompletterande träning som inte är löpträning.

– Den sortens träning har jag gjort så mycket av förut och motivationen till sådana extrapass saknas fortfarande delvis. Så jag avvaktar, men visst kan en elitsatsning bli aktuell.

Jenny har varit del i Svenska Orienteringsförbundets elitgrupp men väljer i år att avstå sin plats. Marita Skogum, förbundskapten för landslaget, bekräftar:

– Jenny och jag diskuterade om hon kände att hon ville ha en plats i elitgruppen i år. Vi kom fram till att hon avstår i år tills vi ser hur det är med skadan och motivationen.

Tankarna på ett liv efter orienteringen finns. Under hösten arbetade Jenny nästan heltid på sin 75 procents tjänst som miljökonsult i Falun.

– Bestämmer jag att det inte blir en elitsatsning kommer jag nog gå försöka gå upp i timmar. Ska jag satsa fullt ut får jag nog snarare minska antalet timmar.

Skulle hon drabbas av en ytterligare skada är elitkarriären definitivt över. Fast att helt sluta är en tanke som aldrig slagit henne.

– Orientering är alldeles för roligt. Jag kommer fortsätta på något vis. I vilken roll och på vilken nivå, det återstår att se.Eva Fihn

Jenny Johansson

Född: 19 januari 1977.

Familj: Sambon Patrik.

Bor: Falun.

Klubb: Ulricehamns OK.

Meriter: VM: 1 guld – 5 silver – 2 brons.

EM: 2 guld – 2 silver.

NM: 2 guld – 1 silver – 2 brons.

SM: 4 guld – 7 silver – 2 brons.

Fick BT-plaketten 2001.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons