Jawo syndabock...

Det skulle så klart ha handlat mest om Rene Makondele och hans två mål efter Häckens viktiga 2–1 (2–1) seger mot Djurgården.
Sport • Publicerad 28 juli 2014

Men eftersnacket handlade minst lika mycket om saknade målskyttar.

Carlos Strandberg i Häcken som petades strax innan matchstart eftersom han inte ansågs inte vara på plats mentalt och Djurgårdens Aleksandar Prijovic som officiellt var magsjuk men enligt hans agent aldrig mer ska spela för klubben.

Efter interne skyttekungen Moestafa el Kabirs flytt till saudiarabiska Al Ahli och 18-årige talangen Carlos Strandbergs hastiga sidsteppning sedan transferrykten kring Borussia Dortmund intensifierats, var det i stället ex-djurgårdaren Rene Makondele som fick ta ansvar för målskyttet hos hisingslaget.

Helt omarkerad fick han pricka in 1-0 redan efter sex minuter och matchklockan hade inte ens hunnit till tjugo innan den 32-årige mittfältaren stod rätt placerad igen. Efter en hörna damp returen ned framför Makondele som bara hade att dra till.

Djurgården som hade svårt att hitta rätt positioner i inledningen kom alltmer in i matchen och reduceringen, instyrd av Philip Hellqvist, var inte oförtjänt.

Makondele, som blev svensk mästare i Dif-tröjan både 2002 och 2003, hade också chansen att avgöra i mitten av den andra halvleken men djurgårdsmålvakten Kenneth Höie nådde bollen i krysstrakten.

Istället tog Djurgården över alltmer och fick också chansen att kvittera när domaren pekade på straffpunkten i 90:e minuten.

Amadou Jawo stegade fram – men Christoffer Källqvist sträckte ut i sin fulla längd och lyckades peta straffen utanför.