Annons

Historisk klättring när Jakobsen körde ur

En månad före OS-slalomen i Yanqing grenslade Kristoffer Jakobsen och körde ur i första åket för andra tävlingen i rad i Wengen.
Norrmannen Lucas Braathen vann efter en historisk klättring från 29:e till första plats i andra åket.
Alpint • Publicerad 16 januari 2022
Svenske slalomstjärnan Kristoffer Jakobsen grenslade en käpp och körde ur i Wengen.
Svenske slalomstjärnan Kristoffer Jakobsen grenslade en käpp och körde ur i Wengen.Foto: Gabriele Facciotti/AP/TT

För en vecka sedan grenslade Kristoffer Jakobsen en käpp och körde ur i Adelbodens världscupslalom. Samma öde drabbade den 27-årige svensken i Wengen, en annan schweizisk alport, och han fick inte köra det andra åket.

Norrmannen Henrik Kristoffersen, som ledde med elva hundradelar före österrikaren Manuel Feller efter det första åket, körde för en seger i andra men grenslade även han och körde ur några portar före mål.

Hämtade in två sekunder

Annons

Landsmannen Lucas Braathen vann i stället, 21-åringens första världscupseger i slalom, 22 hundradelar före hemmaåkaren Daniel Yüle och ytterligare 7 hundradelar före italienaren Giuliano Razzoli.

Braathen låg på 29:e plats efter första åket och tog sig vidare som näst sista åkare, över två sekunder från Kristoffersen och knappt 1,5 sekunder från pallen. Han stod sedan för ett kanonåk i andra och körde upp sig 28 placeringar, den troligtvis största klättringen i världscupens historia, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Tappade i slalomcupen

OS-uttagne Jakobsen var före dagens tävling i delad ledning av slalomcupen tillsammans med Sebastian Foss-Solevåg. Men efter att för andra tävlingen i rad ha noterat noll inkörda poäng föll svensken till femte plats i slalomsammandraget. Norrmannen, som slutade sexa under söndagen, är nu i ensam ledning.

För Jakobsen och övriga manliga slalomåkare väntar närmast två österrikiska världscuptävlingar före vinterspelen i Kina. I Kitzbühel om en vecka och i Schladming två dagar senare.

Om en månad, den 16 februari, är Jakobsen ett svenskt OS-medaljhopp då herrarnas slalom körs i Yanqing, omkring nio mil från Peking.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons