Annons

Succécomeback för 50-årige Jagr: "Annan nivå"

Jaromir Jagr är tillbaka på isen – 50 år gammal.
Då slog ishockeylegendaren till med dubbla assist för sitt Rytiri Kladno i den tjeckiska högstaligan.
Ishockey • Publicerad 11 december 2022
Snart 51-årige Jaromir Jagr gjorde en assist för sitt Kladno. Arkivbild.
Snart 51-årige Jaromir Jagr gjorde en assist för sitt Kladno. Arkivbild.Foto: Jaroslav Ozana/AP/TT
Adam Brodecki i Malmötröjan för två år sedan. Arkivbild.
Adam Brodecki i Malmötröjan för två år sedan. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Den tjeckiske ishockeylegendaren, som fyller 51 år i februari, gjorde säsongsdebut på isen för Rytiri Kladno, där han också är majoritetsägare, borta mot Liberec.

Jagr gjorde sin första professionella säsong i just Kladno 1988 och nu, 34 år senare, fortsätter alltså ishockeysagan.

Annons

– Han har tränat med oss men man har inte känt av att han skulle vara med och spela nu. Men vi har haft åtta gubbar på träning hela veckan, det har varit sjukstuga i laget. Det var lite panik i dag och vi behövde ha in några gubbar, säger Adam Brodecki.

TT: Det är inte vem som helst ni kastar in.

– Nej, precis. Han går in och gör två assist, det är rätt sjukt. Han visar sina kvaliteter, sedan kanske inte farten är som den har varit.

"Helt annan nivå"

Farten kanske har mattats av med åldern. Men det finns andra delar i spelet där en av världens bästa ishockeyspelare genom tiderna fortfarande håller väldigt hög klass.

– Han är sjukt stark med pucken. Nere i anfallszon är det svårt för vem som helst att ta pucken av honom. Där är han fortfarande på en helt annan nivå, säger Brodecki.

Resultatmässigt blev det dock ingen klang- och jubelföreställning. Liberec vann klart med 7–3 och Kladno är fast förankrat i botten av tabellen.

TT: Gav det er ändå en skjuts att ha med honom i truppen?

– Det är klart att det är häftigt, det är Jaromir Jagr liksom och det är hur stort som helst att få spela med honom. Sedan är vi påverkade av sjukstugan och har liksom inte samma tryck då vi är kort om folk, säger Brodecki.

Tre Kronor-meriterade Brodecki, med ett förflutet i bland annat Malmö och Växjö, gjorde ett av Kladnos mål. Han gör sin första säsong i klubben och det märks att det är Jaromir Jagrs klubb.

– Nu kanske inte alla visste att han skulle spela i kväll då det kom rätt tätt inpå. Men så fort han är i närheten av en ishall blir det kaos. Jag tror inte att det finns en idrottare som är lika stor som han är i sitt land. Det är helt sjukt, säger Brodecki.

"Myterna verkar stämma"

Annons

Ett av Jaromir Jagrs kännetecken har alltid varit hans enorma träningsvilja. Berättelserna är många och av det Brodecki har sett från första parkett verkar det mesta stämma.

– Han är liksom i hallen hela tiden och håller på med konstiga grejer som funkar för honom. Han kan vara uppe och träna klockan 11 på kvällen. Alla myter om honom verkar i alla fall stämma vad jag ser.

TT: Vad är det för konstiga grejer?

– I dag under uppvärmningen till exempel var han på isen och åkte runt i shorts, det har jag aldrig sett förut.

Jagr lämnade NHL under slutet av säsongen 2017-18 för spel i moderklubben från Kladno. Han spelade i NHL i över tre decennier och har bland annat två Stanley Cup-titlar, ett OS-guld och två VM-guld.

Fakta: Jaromir Jagr

Född: 15 februari 1972 i Kladno i dåvarande Tjeckoslovakien.

Position: Högerforward.

NHL-debut: 5 oktober 1990.

Meriter i urval: Två Stanley Cup-titlar, två VM-guld, ett OS-guld. Har vunnit NHL:s poängliga fem gånger. Är NHL:s näst bäste poängplockare genom tiderna med 1 921 poäng på 1 733 matcher.

Aktuell: Gjorde två assist som 50-åring i sin säsongsdebut i den tjeckiska högstaligan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons