Annons

"Jag har lärt mig en läxa från senast"

Anders Hansson bröt gångtävlingen i senaste friidrotts-VM efter kramp i baksida lår.Nu vill Sjuhärads enda bidrag till mästerskapet i London ta revansch.– Jag vill slå personligt rekord åtminstone, säger 25-åringen från Borås.
Gång • Publicerad 4 augusti 2017
Foto: Petter Trens
Foto: Petter Trens

I dag startar friidrotts-VM i London och redan den första dagen äntrar mästerskapets okrönte kung, Usain Bolt, arenan för att springa försök på 100 meter.

En desto mer anonym tillvaro i Englands huvudstad har Anders Hansson, som tävlar på VM:s sista dag, söndag den 13 augusti. Då startar gångaren från SK Svängen i femmilen.

Annons

– Ett VM är ju det största man kan vara med om som idrottare, efter OS så klart. Så det är otroligt stort. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att jag inte är rankad särskilt högt. Det som gäller är att försöka komma bättre än vad jag är rankad och sätta ett nytt "pers", säger Anders Hansson.

Senaste VM i Peking 2015 slutade i moll. Något som boråsaren har dragit flera lärdomar av.

– Då tog det slut efter drygt 35 kilometer, det lärde jag mig en läxa av. Det är framför allt dagarna innan man måste tänka extra noga på. Det gäller att våga vila. Man är taggad och vill träna på hårt, men det är inte träningen dagarna precis innan som avgör. Utan all den träning man lagt ner tidigare, konstaterar boråsaren.

Anders Hansson är nyligen hemkommen från ett höghöjdsläger i Sankt Moritz där han var med flera löpare från den svenska VM-truppen. På söndag åker han till Eskilstuna för att ladda inför VM med Sveriges övriga två bidrag i gång. Nämligen bröderna Anatole Ibánez och Perseus Karlström, som Hansson är god vän med.

– Det blir vår pre-camp kan man säga. I och med att mästerskapet är här i Europa är alla tävlande utspridda inför VM i stället för att vara på ett gemensamt läger.

Anatole Ibánez och Perseus Karlström är inte med i tävlingen över 50 kilometer utan går 20 kilometer samma dag. Den svenska gångtrion åker till London först den 10 augusti – något som Anders Hansson tror är optimalt.

– Det är en jäkligt häftig känsla att vara på mästerskap och det är så många idrottare som tävlar hela tiden. Man blir lite stressad utan att veta varför. Det är så mycket anspänning. Eftersom det är andra gången jag är med känns det lite tryggare. Men det är nog bra att inte komma dit direkt när VM börjar.

– Sedan finns det inte lika bra möjligheter att träna i London i och med att vi bor mitt i staden. Då passar det bättre att vara kvar hemma i Sverige och träna, tillägger han.

Anders har även med sig två trogna supportrar till London.

– Mamma och pappa kommer båda dit och kollar på tävlingen.

Foto: Petter Trens
Foto: Petter Trens
Sjuhärads enda bidrag till friidrotts-VM i London, gångaren Anders Hansson, siktar mot nytt personligt rekord när han ger sig ut på gatorna i London för att gå 50 kilometer under mästerskapets sista dag. Foto: Petter Trens
Sjuhärads enda bidrag till friidrotts-VM i London, gångaren Anders Hansson, siktar mot nytt personligt rekord när han ger sig ut på gatorna i London för att gå 50 kilometer under mästerskapets sista dag. Foto: Petter Trens
Fakta

Anders Hansson

Ålder: 25 år

Klubb: SK Svängen

Från: Borås

Bor: Lund, pluggar teknisk fysik

Meriter: Har flera SM-medaljer, både på 10, 20 och 50 kilometer. Under SM-veckan i Borås blev det guld (10 kilometer) och silver (20 kilometer).

Personligt rekord (50 kilometer): 3.58.42.

Fakta

Guldfavoriterna enligt Hansson

Yohann Diniz, Frankrike: "Går alltid ut stenhårt i alla tävlingar. Håller det så vinner han oftast, som när han satte världsrekordet (3.32.33) till exempel".

Jared Tallent, Australien: "Vann OS-guld 2012 i London och var tvåa i OS i Rio 2016. Han har dock inte haft ett särskilt bra träningsår, men han är alltid med långt fram".

Evan Dunfee, Kanada: "Han är min favorit till att vinna guld. Han kommer bli väldigt farlig".

Marcus LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons