Annons

"Jag har aldrig sett någon som van der Poel"

I helgen inleder skridskoåkaren NIls van der Poel jakten på en OS-plats. SOK:s talangutvecklaren Wolfgang Pichler håller inte igen när han prisar den svenske världsmästaren.
Skridsko • Publicerad 11 november 2021
SOK:s talangutvecklaren Wolfgang Pichler prisar den svenska skridskovärldsmästaren Nils van der Poel. "Jag har aldrig sett någon som han tidigare", säger han. I bakgrunden värmer van der Poel upp på en träningscykel assisterad av sin tränare Johan Röjler.
SOK:s talangutvecklaren Wolfgang Pichler prisar den svenska skridskovärldsmästaren Nils van der Poel. "Jag har aldrig sett någon som han tidigare", säger han. I bakgrunden värmer van der Poel upp på en träningscykel assisterad av sin tränare Johan Röjler.Foto: Pontus Lundahl/TT
Skridskoåkaren Nils van der Poel (längst fram) tränar i på isovalen i Inzell, södra Tyskland, tillsammans med lagkompisen Wilhelm Ekensskär och norrmannen Ole Björnsmoen Näss.
Skridskoåkaren Nils van der Poel (längst fram) tränar i på isovalen i Inzell, södra Tyskland, tillsammans med lagkompisen Wilhelm Ekensskär och norrmannen Ole Björnsmoen Näss.Foto: Pontus Lundahl/TT
"Nils har så god grundfysik att han klarar det. Problemet är att han tränar så mycket att han ligger på gränsen. Han måste se till att det inte blir för mycket", säger Wolfgang Pichler.
"Nils har så god grundfysik att han klarar det. Problemet är att han tränar så mycket att han ligger på gränsen. Han måste se till att det inte blir för mycket", säger Wolfgang Pichler.Foto: Pontus Lundahl/TT

Wolfgang Pichler gjorde sig känd under sin tid som tränare för det svenska skidskyttelandslaget. Numera arbetar han som talangutvecklare för Svenska olympiska kommittén (SOK). I sin nya roll följer han talanger som Nils van der Poel.

– Han är en person som tränar mer än någon annan jag någonsin träffat, säger Pichler.

Annons

I Heerenveen i februari i år tog van der Poel dubbla VM-titlar, slog världsrekord på 10 000 meter och seglade upp som ett av Sveriges största medaljhopp inför OS i Peking.

– Nu ska han fokusera på OS. Men målet ska inte sättas för högt. Om han vinner en medalj är det en stor framgång. Men vi ska inte tala om guld, säger han.

van der Poel inspirerar

Van der Poels framgångar inspirerar Pichler i arbetet att utveckla nya svenska talanger.

– Jag tycker det är fascinerande att det fortfarande är möjligt. Att komma från ingenstans och vinna VM och slå världsrekord trots att han inte har några resurser. Det är hans mentala styrka, hans vinnarskalle, som gjort att han lyckas, säger Pichler.

Pichler har diskuterat träningsmetoder med van der Poel och hans tränare Johan Röjler. Och Pichlers idéer har tagits med in i träningsupplägget.

I tyska Inzell tränar van der Poel så att det så mycket som möjligt efterliknar ett 10 000-meterslopp. Sex varv i högt tempo följt av fem minuters paus. Och så kör han tre sådana pass i följd. Men över tid kortas pauserna.

– Hemligheten är att det är det centrala nervsystemet som ger signaler till musklerna vad de ska göra. Och då måste musklerna lära sig att acceptera det. Om man kör hela tiden i hög fart så lär sig musklerna efter ett tag att gensvara, förklarar Pichler.

Prövar tekniken

Han har själv prövat metoden med damernas skidskyttelandslag. Inför OS i Vancouver 2010 saknade Sverige en fjärde stabil åkare vid sidan av Anna Carin Zidek, Anna Maria Uusitalo och Helena Ekholm.

– I veckor innan lät jag Elisabeth Högberg köra i högt tempo bakom våra allra bästa åkare,. Jag ville att hon skulle få tempot i kroppen med sikte på stafetten, berättar Pichler.

En som minns är Anna-Maria Uusitalo. Hon var en av de andra åkarna i laget och är numera sportchef på Skidskytteförbundet.

Annons

– Elisabeth överpresterade i den stafetten. Hon gjorde det bättre än vad hon egentligen hade kapacitet till, minns hon.

Nils van der Poel tränar nu inspirerad av samma metod. Pichler påpekar att du måste ha god grundfysik för att klara det. I det avseendet oroar han sig inte för van der Poel.

– Problemet är att han tränar så mycket att han ligger på gränsen. Han måste se till att det inte blir för mycket.

Jakten på en kvotplats

Nu inleder Nils van der Poel jakten på en kvotplats till OS i Peking. Hans mål är att kvalificera sig på både 5 000 och 10 000 meter. Det finns två vägar att nå OS. Via en bra tid på varje distans eller genom att samla rankningspoäng i de fyra världscuptävlingarna.

Van der Poel kör sitt första kvallopp på 5 000 meter i Tomaszów Mazowiecki i Polen under fredagen. Det är den första tävlingen han gör sedan VM i februari.

Fakta: Vägen till Peking

På 5 000 meter i OS får 20 tävlande delta, på 10 000 meter är det totalt tolv tävlande.

Kvaltävlingarna hålls mellan den 1 november och den 19 december 2021. Fyra världscuptävlingar utgör kvalet.

12–14 november: Tomaszów Mazowiecki, Polen.

19–21 november: Stavanger, Norge (enda loppet på 10 000 meter).

3–5 december: Salt Lake City, USA.

10–12 december: Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna.

1) Poängrankning: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de 14 bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter.

2) Tidsrankning: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter.

Därtill kommer att ingen nation får ha mer än två åkare i någon gren.

Sedan upprättas en reservlista. Senast den 22 januari 2022 ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Om Nils van der Poel kvalar in på 5 000 och/eller 10 000 meter kommer han med stor säkerhet att bli uttagen av SOK. Han uppfyller med råge de kriterier som gäller för svenska deltagare, vilket är att kunna konkurrera om de åtta främsta platserna.

Spelen i Peking invigs den 4 februari 2022.

Källa: IOK/SOK.

Fakta: Vägen till Peking

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking. Börjar i helgen jakten på en OS-plats.

Fakta: Vägen till Peking

Född: 23 januari 1955 (66 år).

Bor: Ruhpoldingen i Tyskland, är tysk medborgare.

Position: Talangutvecklare för SOK.

Tidigare uppdrag: Tränare för svenska skidskyttar i olika omgångar från 1995 fram till 2019. Tränare för ryska skidskyttedamerna 2011–2014.

Aktuell: Följer Nils van der Poel in sin roll inom SOK.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons