Jacob Peterson gjorde sitt första NHL-mål

Första matchen, första skottet och första målet.
Jacob Peterson kunde knappast ha önskat sig en bättre start på NHL-karriären, när hans Dallas besegrade New York Rangers med 3–2.
Ishockey • Publicerad 15 oktober 2021
Svenske rookien Jacob Peterson gjorde sitt första mål i Dallaströjan.
Svenske rookien Jacob Peterson gjorde sitt första mål i Dallaströjan.Foto: Noah K Murray/AP/TT

– Det kommer att bli kul, sade den 22-årige rookien inför sin NHL-debut.

Och skoj blev det. Inte nog med att debuten skedde i anrika Madison Square Garden i New York, dessutom fick han en drömchans med 40 sekunder kvar av första perioden.

Tyvärr kom Petersons framgång delvis på bekostnad av en annan svensk rookie. 21-årige Nils Lundkvist, som också gjorde NHL-debut, läste en situation vid mittlinjen fel, vilket gjorde att Peterson kunde plocka upp pucken med fart.

Resultatet blev ett två mot ett-läge, som Peterson förvaltade på egen hand, genom en dragning och sedan ett backhandskott som innebar en 1–0-ledning, i hans första skott på mål i NHL-sammanhang.

En dröm som går i uppfyllelse, sammanfattade svensken känslorna efter matchen.

– Jag njöt verkligen av min första match. En rolig och fantastisk upplevelse att få spela här, säger Peterson enligt NHL:s sajt.

Matchen gick senare till förlängning efter 2–2 vid ordinarie tids slut. Halvannan minut in i förlängningen avgjorde Dallas Miro Heiskanen.

Dallas John Klingberg skadade sig och missade tredje perioden.

Tretton mål

Tampa Bay och Detroit bjöd på en riktig målfest i Detroit. När slutsignalen gick hade vardera lag gjort sex mål, och det krävdes därmed förlängning även i den matchen. För Tampa Bays del noterades stjärnbacken Victor Hedman för fyra assist, inklusive till det avgörande förlängningsmålet av Ondrej Palat, som gjorde att slutresultatet fastställdes till 7–6.

Målrikt blev det även när Columbus körde över Arizona med 8–2. Columbus – med nye tränaren Brad Larsen i båset – tog ledningen efter bara 40 sekunder och därefter trillade målen in i jämn takt. Gustav Nyquist satte det sista med en och en halv minut kvar av matchen.

Anton Strålman gjorde sitt första mål i Arizonatröjan efter flytten från Florida.

Buffalo vann premiären

Förra årets jumbo Buffalo inledde den här säsongen med en 5–1-seger mot Montreal på hemmaplan. Tre av målen gjordes i powerplay, ett av dem av Victor Olofsson, som också stod för en assist.

William Nylander gjorde mål för andra dagen i rad, och fick dessutom en assist. Men det räckte inte till för Toronto, som förlorade mot Ottawa med 2–3. Anton Forsberg i Ottawamålet stod för hela 46 räddningar.