Annons

Jabeur: "Trodde att jag skulle bli hemmafru"

Aldrig tidigare har en kvinna från ett afrikanskt land vunnit en grand slam-turnering i tennis.
Nu kan tunisiskan Ons Jabeur, 28, bli den första.
– Folk trodde att jag skulle sluta med tennis, att jag skulle bli hemmafru, säger Jabeur i Netflix dokumentärserie "Break point".
Tennis • Publicerad 14 juli 2023
"Jag har drömt att vinna Wimbledon sen jag var sex år.", säger Ons Jabeur i Netflix dokumentärserie "Break point".
"Jag har drömt att vinna Wimbledon sen jag var sex år.", säger Ons Jabeur i Netflix dokumentärserie "Break point".Foto: Kin Cheung /AP/TT

För andra året i rad är världssexan Ons Jabeur klar för final i Wimbledon.

Efter en rysare i semifinalen mot Aryna Sabalenka, 25, lyckades hon besegra världstvåan och är därmed ett steg närmare att ta hem sin, och Afrikas, första vinst i en grand slam-turnering.

Annons

– Jag är väldigt stolt över mig själv. Kanske hade gamla Ons förlorat matchen i dag, men jag är glad att jag grävde djupt och hittade styrkan, sade Jabeur som möter tjeckiskan Marketa Vondrousova, 42:a på världsrankningen, i lördagens Wimbledon-final.

"Drömt att att vinna Wimbledon"

Ons Jabeur är uppvuxen i den tunisiska hamnstaden Sousse och började spela tennis redan som treåring.

Drömmen om en Wimbledon-titel har funnits sedan barnsben.

– Jag har drömt att vinna Wimbledon sen jag var sex år. Det är anledningen till att jag började spela tennis, berättar 28-åringen dokumentärserien "Break point".

Jabeur utmärker sig genom att hon väljer att endast anställa tunisiska tränare. Tränarteamet består av tennistränaren Issam Jellali och hennes man Karim Kamoun.

– Vi vill riva barriärerna. Vi är som de tre musketörerna från Tunisien. Jag vill se det så, säger hon.

I fjol skrev tunisiskan tennishistoria när hon som första kvinna från ett afrikanskt land tog sig till en Wimbledon-final.

Men i finalen föll hon mot den numera världstrean Elena Rybakina.

Jagat revansch

Trots förlusten möttes hon av 10 000 jublande människor när hon återvände hem till Tunisien.

– Jag lärde mig mycket i Wimbledon. Det var svårt att acceptera det då, men jag accepterar att jag var tvungen att förlora finalen för att kunna uppnå något ännu större, säger hon.

Annons

Sedan finalförlusten i Wimbledon 2022 har Jabeur jagat revansch.

Och revansch skulle hon få när 28-åringen besegrade den regerande mästaren Rybakina redan i kvartsfinalen tidigare i veckan.

– Tänk er att en afrikanskarabisk kvinna kan vinna en grand slam. Det är stort. Inte bara för Tunisien, utan för hela sporten, säger Jabeurs man Karim Kamoun i dokumentärserien "Break point".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons