Annons

Isak kvitt skadan: "Inga problem att starta"

När Alexander Isak skadade låret i mitten av september höll förbundskapten Janne Andersson andan.
Nu kan han släppa ut luften.
Anfallsstjärnan är redo att starta VM-kvalmatchen mot Kosovo på lördag.
Fotboll • Publicerad 6 oktober 2021
Alexander Isak, till vänster och i duell med Marcus Danielson under träning, är redo för startelvan lördagens VM-kval mot Kosovo på Friends arena.
Alexander Isak, till vänster och i duell med Marcus Danielson under träning, är redo för startelvan lördagens VM-kval mot Kosovo på Friends arena.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var i La Liga-matchen mot Sevilla den 19 september som Real Sociedads Alexander Isak haltade av planen redan efter 39 minuters spel, med en skada i låret.

Där och då fanns det farhågor att han skulle bli borta länge och därmed missa VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland.

Annons

Men Isak togs ut i förbundskapten Janne Anderssons landslag – och han är redo för spel.

"Bra med mig"

– Det är bra med mig. Jag skadade mig för två veckor sedan och har återhämtat mig bra. Det har varit bra veckor. Jag spelade den senaste matchen i Spanien, jag är frisk, säger Isak på en presskonferens.

Någon fara för att klubben skulle hålla honom kvar på grund av risken för att slå upp skadan var det aldrig.

– Det var ingen sådan diskussion, som jag behövde ta. Tränaren kom till mig före den senaste matchen och ville att jag skulle vara försiktig så att jag kunde spela landskamperna. Det var inga konstigheter och självklart var jag glad att de ville att jag skulle åka hit, säger Isak.

Med tanke på skadefrånvaron, Isak har bara gjort ett halvtimmes långt inhopp mot Getafe sedan den där matchen mot Sevilla, finns det vissa frågetecken för 22-åringens form.

– Jag mår bra. Som sagt spelade jag den senaste matchen, men inte från start. Det ska inte vara några problem att starta nu, säger han.

Janne Andersson fick i slutet av förra veckan ta emot Zlatan Ibrahimovics återbud. Hälseneskadan kräver mer rehabilitering och den sköts i Milano.

Ett nej även från Isak hade sänkt förbundskaptenens humör rejält.

– När jag pratade med honom i slutet av veckan kände han sig helt frisk. "Alex" har växt ut till en väldigt viktig spelare för oss, säger Andersson.

Spelar gärna med Quaison

Målet mot Spanien i 2–1-segern i september underströk hans betydelse.

Annons

Bredvid honom på dagens presskonferens satt Robin Quaison, en av de tongivande spelarna när landslaget 2019 kvalade in till EM.

I den hårda konkurrensen har Quaison numera fått gå in i rollen som inhoppare – en blågul tillvaro han accepterar men inte uppskattar.

– Det är tråkigt så klart. Jag har "Alex" här bredvid mig bredvid mig, vi har Dejan (Kulusevski), "Mackan" (Marcus Berg) spelade tidigare. Det är bra spelare, jag får kämpa på hårdare för att bli bättre.

– Jag vet vad jag måste göra, det är mål och förhoppningsvis får jag spela, säger Quaison.

Enligt den logiken spelar han mot Kosovo i lördagens VM-kval – eftersom han gjorde reduceringsmålet i 1–2-förlusten mot grekerna i Aten?

Nja, det är inte troligt.

Men Alexander Isak skulle inte ha något emot om så blir fallet.

– Robin är en väldigt bra vän till mig och jag skulle jättegärna spela med Robin, men jag tror att alla vill spela och vi funderar inte på vem vi spelar med.

– Det lag som spelar ska vara det bästa, säger Isak.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons