Annons

Iron man-debutant siktar mot världstoppen

Alexander Berggren har en tioårsplan för sin nystartade triathlonsatsning och Iron Man i Kalmar är bara ett steg på vägen.
– Jag vill väldigt högt upp och hävda mig i världstoppen, säger 24-åringen.
Triathlon • Publicerad 16 augusti 2018
Som före detta elitsimmare är Alexander Berggren stark i starten på triathlon.
Som före detta elitsimmare är Alexander Berggren stark i starten på triathlon.Foto: Foto: Jan Pettersson

Alexander Berggren har varit topp tio på 100 meter frisim på ett ungdoms-SM, men är egentligen ingen sprinter. Så länge han tävlade i bassäng var det framför allt 400 meter och längre som gällde.

Distanserna ökade när han gick över till öppet vatten och nu har han tagit vägen via swimrun till triathlon och ska i helgen göra sin första Iron Man.

Sebastian Engfors och Alexander Berggren vann Borås swimrun i somras.
Sebastian Engfors och Alexander Berggren vann Borås swimrun i somras.Foto: Karl-Roger Karlsson
Annons

Den mest extrema av triathlontävlingar inleds med 3 800 meter simning och fortsätter med 18 mil på cykel för att avslutas med ett maratonlopp.

Men den före detta elitsimmaren, som ursprungligen kommer från Herrljunga, är van att utmana sig själv. Under sitt andra och sista år på college i USA simtränade han 35-40 timmar i veckan och pluggade på dubbel fart.

– Det är klart att det var tufft, men det funkade superbra tack vare mitt minutschema, säger Alexander Berggren, som tror stenhårt på att det mesta går om man bara planerar sin tid rätt.

”Triathlon kräver en extrem träningsvolym och det är kul att testa gränserna för vad kroppen klarar.”

Han började med triathlon så sent som i år och satt på en tempocykel för första gången i april. Lägg till det att han aldrig har sprungit ett maraton. Ändå är han övertygad om att han ska gå i mål i Kalmar. Helst först i sin åldersklass M18-24.

– Jag skulle vilja göra en cool trippel med Iron Man, VM i swimrun 16 dagar senare i Stockholm och sen förhoppningsvis Hawaii i oktober, men då måste jag vinna i Kalmar för att kvala in.

Med Hawaii menar han det inofficiella världsmästerskapet i Iron Man, något som han lär få vänta på om han inte klarar det den här gången.

– Min klass är ganska liten, men när jag går upp ett steg nästa år blir konkurrensen en helt annan.

Alexander Berggren har i sommar både jobbat och tränat på Alidebergsbadet.
Alexander Berggren har i sommar både jobbat och tränat på Alidebergsbadet.Foto: Foto: Jan Pettersson

Alexander Berggren har en långtidsplan som sträcker sig över två gånger fem år.

– De första fem åren ska jag bygga upp träningen. Det tar otroligt lång tid att lära sig springa bra, men även att få ordning på cyklingen. Simningen har jag ju.

– De följande fem åren ska jag leverera. Jag vill väldigt högt upp och hävda mig i världstoppen. Sen kanske jag kan bli som Colting som är 45 år och fortfarande gör det hur bra som helst.

”Jag är väldigt politiskt intresserad och brukar tagga till före tävling genom att titta på debatter.”
Annons

Berggren tävlar för Colting Borssén triathlonklubb och tränar regelbundet med Jonas Colting, som ligger och gör längder i utomhusbassängen på Alideberg med intervjun pågår.

– Det är guld värt att få hjälp av någon med en sån erfarenhet.

Det finns plats för annat än idrott i Alexander Berggrens minutiöst schemalagda liv. Han säger att familj, vänner och flickvännen går först och i höst börjar han dessutom på Göteborgs universitet.

– Jag ska läsa statsvetenskap. Jag är väldigt politiskt intresserad och brukar tagga till före tävling genom att titta på debatter.

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons