Annons

Iransk fotbollsspelare kan avrättas

Den iranske fotbollsspelaren Amir Nasr-Azadani riskerar att avrättas i sitt hemland på grund av att han lyft frågan om kvinnors rättigheter, framgår det av en lista som människorättsorganisationen Amnesty publicerat.
Fotboll • Publicerad 13 december 2022
Bild från en manifestation den 10 december på Gustaf Adolfs torg i Stockholm till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati och frihet.
Bild från en manifestation den 10 december på Gustaf Adolfs torg i Stockholm till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati och frihet.Foto: Maja Suslin/TT

Det internationella spelarfacket Fifpro rasar mot uppgifterna om att Nasr-Azadani dömts.

"Fifpro är chockat och upprört över rapporter om att den professionella fotbollsspelaren Amir Nasr-Azadani står inför avrättning i Iran för att ha kämpat för kvinnors rättigheter och grundläggande frihet i sitt land", heter det i ett uttalande.

Annons

"Vi står tillsammans med Amir och kräver att straffet dras tillbaka omedelbart", fortsätter det.

Två personer har redan avrättats för att ha deltagit i de protester som rasar i Iran, Mohsen Shekari och Majidreza Rahnavard, men myndigheterna har varnat om att fler kan avrättas.

Nasr-Azadani spelar för den iranska klubben Iranjavan, han var inte med i det landslag som spelade fotbolls-VM i Qatar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons